Marcel Mojžiš Samospráva

Rušno pred rokovaním zastupiteľstva: Aktivisti primátora vítali transparentmi!

Polhodinu pre začatím rokovania košického mestského zastupiteľstva sa zišli miestni aktivisti pred magistrátom mesta, aby posúrili primátora v boji proti ťažbe uránu. Práve jeden z bodov schôdze sa mal týkať zmien a doplnkov k rekreačnej oblasti Jahodná.

Ilustračný obrázok k článku Rušno pred rokovaním zastupiteľstva: Aktivisti primátora vítali transparentmi!
Zdroj: TASR

Ako už v Košiciach býva zvykom, pri prekovaní problému ťažby uránu sa zastupiteľstva zúčastnili aj aktivisti s protestnými transparentmi. Tí trvajú na zaradení problémovej oblasti do návrhu zmien a doplnkov územného plánu. Primátor Košíc Richard Raši uviedol, že vyhlásenie prieskumného územia, chráneného ložiskového územia a dobývacieho priestoru je v kompetencii Banského úradu, a preto nemôže byť predmetom zmien a doplnkov územného plánu.

„Zdôrazňujem však, že postoj mesta ťažbu uránu na Kuríškovej sa nemení a je stále odmietavý,“ povedal. Doplnil, že v rámci záväznej časti územného plánu môže mesto regulovať banskú činnosť na území mesta vo vzťahu k iným funkciám mesta a k životnému prostrediu, formou doplnku územného plánu.

Zástupca aktivistov Karol Labaš však primátorovi vyčíta nečinnosť, keďže ten ešte nezadal vypracovanie zmien a doplnkov pre túto oblasť. „Je to trestuhodné a vytvára sa tu len priestor pre budúce umožnenie ťažby,“ uviedol. Raši tento názor dôrazne odmietol. „Mestá o obce si zachovávajú právo veta k ťažbe, dokonca sa zmenila legislatíva tak, že banské činnosti boli vyňaté z činností, ktoré by mohli obchádzať samosprávy,“ zdôraznil košický primátor.

Do celého procesu musí tak vstúpiť Banský úrad. Bez tohto nemožno zmeny a doplnky v mestskom zastupiteľstve schváliť. V opačnom prípade je prijatie v celom rozsahu neplatné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM