Redakcia radí: Vyčarujte z ovocia voňavý domáci sirup
Slnečné letné dni treba zapiť. Najlepšie limonádou z vlastnoručne vyrobeného sirupu.
Leto a osviežujúce limonády jednoducho patria k sebe. Z čerstvého ovocia, byliniek, s ľadom, sódou a pravdaže domácim sirupom.
Extrémne voňavý sirup z bobuľového ovocia nepotrebuje dlhý komentár.
Je ľahký, osvieži, je zdrojom najjemnejších vôní, najintenzívnejších farieb a najrozmanitejších chutí.
Bobuľové ovocie je jedným z najlepších zdrojov dôležitých antioxidačných látok.
Na prípravu potrebujeme:
1 kg mix bobuľového ovocia (v recepte sú použité: ríbezle, jošty, čučoriedky, maliny)
500 g vykôstkovaných višní
1,5 kg jemného krupicového cukru
2 lyžice kyseliny citrónovej
2,5 až 3 litre čistej vody
POSTUP:
Višne umyjeme a vykôstkujeme, bobuľové ovocie rovnako umyjeme a zbavíme všetkých lístkov a stoniek. Všetko ovocie vysypeme do hlbokého hrnca a zalejeme vodou. Necháme variť, až pokým sa ovocie celkom nerozvarí. Ešte v hrnci ho rozpučíme pretláčačom na zemiaky.
Následne prelejeme vodu s ovocím cez husté sito aby sme sa zbavili všetkých zrniečok, šupiek a samotného roztlačeného ovocia.
Získanú šťavu a vodu z ovocia postavíme späť na sporák, pridáme cukor, kyselinu citrónovú a za stáleho miešania varíme pokým sa cukor celkom nerozpustí.
Ešte horúci sirup nalejeme do čistých fliaš, zatvoríme a položíme na tmavé suché miesto zabalené v deke alebo v plachte. Sirup necháme takto celkom vychladnúť.
Viac tipov na chutné recepty nájdete na www.nin.sk.
Čítajte aj: Redakcia radí: Pripravte si jednoduchý letný šalát