Správy

Rekonštrukcii Kina Družba už nič nebráni. Obnovia ho do siedmich rokov

Primátor Jaroslav Polaček podpísal zmluvu o prenájme bývalého Kina Družba s občianskym združením, ktoré chce budovu zrekonštruovať.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcii Kina Družba už nič nebráni. Obnovia ho do siedmich rokov
Zdroj: TASR/František Iván

Občianske združenie (OZ) Chi3 bude od utorka (1. 2.) novým nájomcom Kina Družba v košickej mestskej časti Západ. V pondelok s vedením mesta podpísalo zmluvu o nájme do roku 2047 za jedno euro ročne.

Multifunkčný priestor

Celková účtovná hodnota kina a priľahlých pozemkov predstavuje takmer 600-tisíc eur. Nájomca sa v zmluve zaviazal, že do dvoch rokov vypracuje projektovú dokumentáciu. Podmienkou je, aby najneskôr do troch rokov získal všetky povolenia a začal s rekonštrukciou. Na budove pritom môže vykonať len také úpravy, po ktorých zostane zachovaný súčasný vonkajší tvar budov.

Ako povedal riaditeľ OZ Milan Antol, predpokladaná investícia by mala dosiahnuť zhruba 4,5 milióna eur. „Práce na tomto objekte sa začnú hneď. Prvá etapa je príprava projektov, ďalšia je stavebná činnosť. Stojí pred nami obrovská výzva, ktorá je už po dnešnom dni reálna. Pustíme sa do roboty, aby sme mohli sprevádzkovať vzácny priestor Kina Družba v Košiciach na umenie, kultúru, koncerty, divadlá, kongresové, tanečné a iné aktivity,“ spresnil Antol.

S prevádzkou vynoveného priestoru musí OZ podľa zmuvy začať najneskôr do siedmich rokov, teda do januára 2029.

Ikonická stavba

Dlhodobý prenájom pre toto OZ s cieľom komplexnej rekonštrukcie schválilo košické mestské zastupiteľstvo (MsZ) vlani v septembri. „Kino Družba je ikonická stavba a vyžadovala si neštandardnú zmluvu, aby sme našu dohodu aj po schválení MsZ mohli spečatiť. Naším cieľom je, aby sa Kino Družba nezmenilo a aj naďalej zostalo ikonickou stavbou,“ uviedol po podpise zmluvy Jaroslav Polaček s tým, že mesto chce OZ pomôcť aj s čerpaním eurofondov na obnovu, čo by mohlo realizáciu projektu urýchliť. Pripomenul, že kino je zahrnuté aj v Akčnom pláne mesta Košice.

OZ Chi3 chce budovu premeniť na multikultúrne centrum, ktoré by malo byť k dispozícii rôznym tvorcom. Vzniknúť by tam mali aj priestory na občerstvenie návštevníkov.

Kedysi populárne košické kino je v súčasnosti v značne zdevastovanom stave a vo vnútri to pripomína stavenisko. Stavba vznikla v roku 1973 a poslednýkrát sa v nej premietalo v roku 2002. Od roku 2009 v budove nebol žiaden nájomca a chátra. Mesto doposiaľ zaznamenalo viacero neúspešných pokusov o jej obnovu.

Zdroj: Mesto Košice

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM