Lukáš Zavacký Rôzne

Riaditeľ košického gymplu odhalil tajomstvo: Prečo naša škola patrí medzi TOP na Slovensku?

Pravidelne sa košické Gymnázium Poštová 9 umiestňuje v rebríčkoch škôl na Slovensku na najvyšších miestach. Tento trend má na svedomí aj riaditeľ školy, Mgr. Otto Révész, ktorý na ňom pôsobí od roku 1989 a v súčasnosti na ňom vyučuje matematiku.

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľ košického gymplu odhalil tajomstvo: Prečo naša škola patrí medzi TOP na Slovensku?
Foto: Lukáš Zavacký / Zdroj: Dnes24.sk

Nedávno sme vám priniesli článok, v ktorom Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy zverejnil rebríček škôl s najlepšími výsledkami žiakov na Slovensku. Práve Gymnázium Poštová 9 sa v ňom dostalo na vedúcu pozíciu.

V rôznych hodnoteniach stredných škôl, resp. gymnázií sa umiestňujete na popredných priečkach. Čím to je?

Asi najviac vyhovujeme kritériám. V prvom rade je to úspešnosť na maturitných skúškach. To sa berie vždy za štyri roky dozadu. Ďalším faktorom sú výsledky žiakov najmä na medzinárodných súťažiach. Ak si to teda dáte do rovnice, takto to vyjde. A naša škola si v týchto aspektoch počína veľmi dobre.

Čo alebo koho teda môžeme považovať za iniciátora týchto úspechov?

Nejde to, samozrejme, bez učiteľov. A nejde to ani bez žiakov. Máme výhodu, že si študentov môžeme vyberať, lebo záujem je veľký. Máme veľmi šikovných žiakov a kvalifikovaných pedagógov, ktorí ich vedú k ambicióznosti. Vzájomnou symbiózou sa dostávame k takýmto výsledkom.

To je rozdiel oproti napríklad iným gymnáziám v meste?

Tých je v Košiciach strašne veľa. A žiakov na ne všetky nie je dostatok. Ponúkajú viac voľných miest ako je žiakov a nie každý môže byť šikovný. Ak si vezmete rozdelenie populácie, časť môže byť veľmi inteligentných, časť je priemerných a, bohužiaľ, sa na niektoré gymnázia dostávajú aj podpriemerní žiaci.

Práve tí podpriemerní môžu kaziť tú kvalitu?

Samozrejme. Neviem, čo tú poslednú skupinu vedie k tomu, aby sa rozhodli pre gymnáziá. V súťažiach, kde hrá rolu talent, majú tieto školy nevýhodu. Nehovorím, že nemôžu byť úspešní, usilovnosťou sa dá veľa dosiahnuť.

Čo možno tých, povedzme že, lepších žiakov priťahuje k vám?

Škola má tradíciu, jej zameranie je dlhodobo ustálené v povedomí verejnosti. Máme viac ako 40 rokov, prvé gymnaziálne triedy tu boli v školskom roku 1969/1970. Sme hrdí na to, že nás navštevujú deti našich absolventov. O to ťažšie to majú vznikajúce školy. Ale nie je to samozrejmé, tradíciu udržiavajú práve umiestnenia našich žiakov, výsledky maturitných skúšok, úspešnosť absolventov.

Môže vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM