Správy

Riešenie bytovej otázky v košickom okolí? Dokončuje sa jeden bytový dom, no o ďalšej výstavbe Moldava neuvažuje

Bytovú otázku sa snažilo vedenie Moldavy nad Bodvou vyriešiť počas uplynulých dvadsiatich štyroch rokov výstavbou 195 nájomných bytov . Aktuálne sa dokončuje jeden bytový dom, v ktorom bude 19 dvoj a trojizbových bytov, no o ďalšej výstavbe mesto neuvažujú.

Ilustračný obrázok k článku Riešenie bytovej otázky v košickom okolí? Dokončuje sa jeden bytový dom, no o ďalšej výstavbe Moldava neuvažuje
Zdroj: TASR

Za ostatných 24 rokov postavilo mesto Moldava nad Bodvou (okres Košice – okolie) 195 nájomných bytov. „Z tohto počtu je 42 bytov s nízkym štandardom,“ uviedol primátor mesta István Zachariaš. Poznamenal však, že počas tohto obdobia sa menili podmienky výstavby týchto nájomných bytov. „Dnes je model taký, že 30 % z ceny bytu tvorí dotácia a 70 % je úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB),“ doplnil Zachariaš.

Uviedol tiež, že mesto využíva možnosť prevodu novopostavených bytov, ktoré nie je možné záujemcom odpredať, na nájomné byty s tým, že ŠFRB poskytne úver a ministerstvo výstavby poskytne dotáciu na zaplatenie takejto bytovky. „Dnes takto dokončujeme jeden bytový dom, v ktorom bude 19 dvoj a trojizbových bytov v súhrnnej hodnote 990 000 eur,“ uviedol ďalej primátor.

Upozornil však, že nájomný byt nemôže získať hocikto. „Rodina musí byť schopná splácať úver zo ŠFRB a jej príjem sa musí zmestiť do trojnásobku životného minima,“ doplnil. Navyše nájomné sa pohybuje v hodnote štyroch percent z nadobúdacej ceny bytu, čo v Moldave nad Bodvou predstavuje sumy presahujúce hodnotu 200 eur. „Potom sa stáva, že v nájomných bytoch máme veľkú fluktuáciu, dokonca v niektorých prípadoch bolo menej záujemcov, ktorí spĺňali podmienky pridelenie bytu, ako voľných bytov,“ poukázal.

V prípade bytov s nízkym štandardom takýto problém nenastal, pretože ide o byty, ktoré sú postavené v blízkosti rómskej osady a na ich výstavbe sa podieľali budúci nájomníci. „V budúcnosti budeme musieť byť opatrní pri výstavbe nájomných bytov,“ uzavrel Zachariaš poukazujúc na podmienky ich prideľovania.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM