Eva Mikulová Správy

Roboty pomôžu pri rehabilitácii po cievnej mozgovej príhode

Európsky projekt trvá od 1. októbra 2020 do 30. septembra 2022. Zapojené sú inštitúcie - Národné lekársko-rehabilitačné zariadenie v Budapešti a UPJŠ Košice.

Ilustračný obrázok k článku Roboty pomôžu pri rehabilitácii po cievnej mozgovej príhode
Zdroj: TASR

Hlavný projektový výstup sa pre Národné lekársko-rehabilitačné zariadenie v Budapešti stáva dostupný prístroj podporujúci obnovenie motorických funkcií horných končatín, ako aj mobilný robotický odľahčovací systém podpory chôdze a rovnováhy.

Aj slovenský partner, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, plánuje zaobstaranie prístroja podporujúceho obnovenie pohyblivosti horných končatín, ktoré doplní o prístroj podporujúci obnovenie funkcií dolných končatín.

Prístroje fungujú na základe terapeutického softvéru, ktorého programy slúžia na zapájanie pacienta a stupňovanie účinnosti terapie. Ich najväčšou výhodou je zber údajov, čím poskytujú informácie o dosiahnutých výsledkoch liečby.

Týmto spôsobom prispievajú k vedeckovýskumnej a publikačnej činnosti univerzít či podporujú spoluprácu s rehabilitačnými centrami.

V záujme realizácie projektového cieľa, sa odovzdávanie poznatkov uskutoční v rámci plánovaných workshopov, konferencie a publikácie.

„Náhle cievne mozgové príhody (CMP) sú treťou najčastejšou príčinou úmrtia a invalidizácie v priemyselne vyspelých krajinách (po kardiovaskulárnych a onkologických ochoreniach. Na základe celosvetových skúseností najúčinnejším prostriedkom k znižovaniu nepriaznivých následkov CMP je skvalitnenie sekundárnej, terciárnej prevencie a následnej zdravotnej starostlivosti,“ uviedol vedúci projektu Peter Takáč z Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach.

Hlavným cieľom projektu „Robot-Assisted Rehabilitation“ – RaRe je posilnenie cezhraničnej spolupráce medzi inštitúciami, rozšírenie ich aktivít na zavedenie podpornej robotickej terapie, jej rozšírenie aj na liečenie pacientov trpiacich inými mozgovými poškodeniami.

Čítajte viac:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM