Eva Mikulová Rôzne

Rodičia, pripravte sa! Zápis detí do 1. ročníka sa blíži

O prijatí dieťaťa na základné vzdelávanie rozhodne riaditeľ školy do 31. mája, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia, pripravte sa! Zápis detí do 1. ročníka sa blíži
Zdroj: TASR

Školská dochádzka je povinná a tak ak vaše dieťa dovŕši do 31. 8. 2019 šesť rokov, ste povinní ho zapísať na základnú školu. Týka sa to aj tých detí, u ktorých uvažujete o odklade školskej dochádzky alebo sa u vášho dieťaťa objavil problém, ktorý si bude vyžadovať špeciálny prístup.

Zápis detí do 1. ročníka sa uskutoční v priestoroch všet­kých základných škôl  v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Košice v piatok 5. apríla od 14,00 do 18,00 hodiny a v sobotu 6. apríla od 8,00 do 12,00 hodiny.

Plnenie povinnej školskej dochádzky v školskom zákone je uvedené: Riaditeľ spádovej školy je povinný prednostne prijať na plnenie povinnej školskej dochádzky žiakov, ktorí majú miesto trvalého pobytu v školskom obvode spádovej školy, a žiakov umiestnených v školskom zariadení alebo v inom zariadení na základe rozhodnutia súdu, ktorého sídlo sa nachádza v školskom obvode tejto spádovej školy, a to až do výšky maximálneho počtu žiakov v triede príslušného ročníka.      

Školský obvod základnej školy

Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole mimo školského obvodu, v ktorom má trvalé bydlisko, so súhlasom  riaditeľa základnej školy, do ktorej sa  hlási. Riaditeľ základnej školy, do ktorej bol žiak prijatý, oznámi túto skutočnosť ri­aditeľovi   v školskom ob­vode, v ktorom má žiak trvalé bydlis­ko, ako aj zriaďovateľovi zá­kladnej školy, do ktorej bol žiak prijatý.     

Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, a to vždy po vyjadrení príslušného zariadenia výchovného poradenstva prevencie a všeobecného lekára pre deti a dorast. 

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM