Samospráva

Rokovanie zastupiteľstva: Prišli aj aktivisti s transparentmi, poslanci odmietli uránové memorandum!

Mestské zastupiteľstvo (MZ) v Košiciach dnes uznesením odmietlo minuloročné Memorandum o porozumení a spolupráci v energetickom sektore medzi Ministerstvom hospodárstva SR a firmou European Uranium Resources (EUU), ktorá má plány ohľadom využitia ložiska uránu v oblasti Jahodná pri Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Rokovanie zastupiteľstva: Prišli aj aktivisti s transparentmi, poslanci odmietli uránové memorandum!
Zdroj: TASR

V stanovisku mestskí poslanci konštatovali, že memorandum bolo podpísané bez vedomia mestského zastupiteľstva a primátora mesta, a je v rozpore so záujmami občanov mesta a s platnými uzneseniami MZ.

Úsilie na zákaz ťažby

V uznesení MZ deklaruje, že sa „necíti byť nijakým spôsobom viazané daným a ani žiadnym iným dokumentom pripúšťajúcim možnosť ťažby alebo spracovania uránu na území mesta a v záujme zabezpečenia ústavného práva občanov na zdravé životné prostredie bude aj naďalej pokračovať v úsilí o dosiahnutie bezpodmienečného zákazu ťažby a spracovania uránu v Košiciach“.

Uznesenie presadzovala občianska iniciatívu proti ťažbe a spracovaniu uránu v Košiciach, návrh na dnešné rokovanie predložil poslanec Ján Süli (SDKÚ-DS). Za hlasovalo 40 poslancov, piati sa zdržali, proti nebol nikto.

Prítomní boli aj aktivisti

Mestských poslancov vítalo pred začiatkom rokovania niekoľko aktivistov s transparentmi, ako „Stop uránovému memorandu“, „Špinavé uránové paprče preč od Košíc“, či „Minister hospodárstva sa svojim uránovým memorandom vysmieva Košičanom už viac ako rok“. Predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny (SZOPK) Ladislav Rovinský pre novinárov vyjadril s uznesením spokojnosť.

Ministerstvo hospodárstva SR v minulosti odmietlo kritiku ochranárov za podpis memoranda s EUU, pričom argumentovalo potrebou získania nevyhnutnej kontroly nad strategickým ložiskom uránovej rudy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM