Andrea Mesarčíková Rôzne

Rómovia sa už po 18. raz stretnú na Rómskej púti

Už po 18. raz sa stretnú v nedeľu 1. augusta Rómovia z celého Slovenska na Rómskej púti v Gaboltove v Bardejovskom okrese neďaleko hraníc s Poľskou republikou.

Ako pre TASR uviedol Peter Bešenyei, kňaz, ktorý pôsobí na známo sídlisku Luník IX., Gaboltov je už niekoľko storočí významným pútnickým miestom a v košickej Arcidiecéze je najvýznamnejším.
„Pôsobil som kedysi v rómskej osade zvanej Poštárka v Bardejove. Keď sme premýšľali, akým spôsobom by sme mohli duchovne pozdvihnúť Rómov, začali sme organizovať Rómsku púť. To, že organizujeme už jej 18. ročník, považujem za veľký úspech,“ uviedol Bešenyei. Dodal, že tradične sa na tejto akcii zúčastňuje 3000 až 5000 Rómov.
„Skúsenosti s podobnými púťami sme čerpali zo zahraničia. Podobné sa organizujú napríklad v Poľsku či vo Francúzsku. Sú to také malé kroky na ceste k pozdvihnutiu rómskeho etnika,“ doplnil Bešenyei. Spresnil, že na púti sa zúčastnia aj Rómovia z Luníka IX.
Program Rómskej púte sa začne o 13.00 h Krížovou cestou, kde na jednotlivých zastávkach budú historické postavy predstavovať mladí Rómovia. Nasledovať bude divadelné predstavenie s náboženskou tematikou, ktoré pripravujú v pastoračnom centre v Čičave pri Vranove nad Topľou. Po modlitbe svätého ruženca, ktorú povedie rómsky diakon Michal Horváth, sa uskutoční svätá omša. Tú bude celebrovať arcibiskup Bernard Bober. Počas bohoslužby hudobný sprievod zabezpečí skupina eL IX z Luníka IX. Na záver púte je pripravený kultúrny program, v ktorom sa predstaví ľudová hudba z Poštárky.
Na púti sa očakáva účasť najmä mladých Rómov z východného Slovenska, ale predpokladá sa aj účasť veriacich zo stredného Slovenska. Jej hlavným cieľom je stretnutie Rómov s Bohom. „Je potrebné Rómom ponúkať duchovné a kultúrne stretnutie, v ktorom sa môžu zjednotiť,“ uzavrel Bešenyei.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM