Webnoviny - Rôzne

Rómovia sa vraj Kotlebu nezľakli, ale pozemky chcú odkúpiť

O problematike legalizácie pozemkov nielen v rómskej osade v Krásnohorskom Podhradí hovorili dnes na tlačovej besede v Košiciach Jozef Červeňák z agentúry Ekolins, miestny vajda osady Ľudovít Gunár a poslanec obecného zastupiteľstva Róbert Darvaš.

(WEBNOVINY) – Deklarovali, že obyvatelia rómskej osady pri Krásnohorskom Podhradí majú záujem riešiť situáciu a chcú odkúpiť pozemky, na ktorých majú postavené obydlia.

„V Krásnohorskom Podhradí, ale aj v iných obciach okresu Rožňava neurobili starostovia nič, aby riešili tento problém s pozemkovým fondom. Nie je pravda, že tunajší Rómovia, ktorí majú postavené domy na cudzích pozemkoch, nie sú ochotní si ich odkúpiť. Ešte vo februári sami podpísali čestné prehlásenia, že chcú odkúpiť pozemky. Tieto prehlásenia boli predložené so žiadosťou starostovi obce,“ povedal Červeňák.

Uviedol, že sa tak udialo dávno predtým, ako jeden z obyvateľov Krásnohorského Podhradia predal svoj pozemok s rozlohou 840 štvorcových metrov predstaviteľovi strany Naše Slovensko Mariánovi Kotlebovi.

„Dokonca sa uskutočnilo stretnutie obyvateľov osady, majiteľov, zástupcov pozemkového fondu a ďalších v kultúrnom dome a ľudia boli ochotní, až na jeden prípad, riešiť túto záležitosť s vlastníkmi,“ povedal Gunár.

Zámena pozemkov

Archívne foto SITA/Rastislav OvšonkaDoložil, že tam niektorí majitelia povedali, že sú ochotní predať svoje pozemky, no neskôr si to rozmysleli. Podľa jeho mienky občan, ktorý predal pozemok Kotlebovi, mal ho najprv ponúknuť tomu, kto má na ňom postavený príbytok.

Podľa Červeňáka vláda s tým nemá nič spoločné, môže participovať cez pozemkový fond pri zámene pozemkov.

Riešiť túto situáciu má predovšetkým obec, no starosta je podľa mienky rómskych aktivistov málo aktívny.

„Ide o 53 domov stojacich na sporných parcelách, 123 dospelých a 192 detí. Čestné prehlásenie odovzdalo 50 majiteľov domov,“ povedal vajda Gunár.

„Koncom februára som to odovzdal rómskej komisii pri obecnom zastupiteľstve na prerokovanie a potom som o tom informoval starostu a odovzdal čestné prehlásenia na úrade,“ povedal poslanec obecného zastupiteľstva Róbert Darvaš. Ako dodal, podá podnet, aby sa uskutočnilo ďalšie stretnutie so starostom, vlastníkmi pozemkov a Rómov na obecnom úrade.

Trestné oznámenie na Kotlebu

„Na jednej strane treba Kotlebovi tlieskať, lebo upozorňuje na problémy, ktoré treba riešiť. Na strane druhej Kotleba kúpil pozemok s ťarchou a jedine súd môže rozhodnúť, ako sa bude postupovať pri ďalšom nakladaní s pozemkami. Aj Kotleba musí postupovať podľa zákona a nemôže použiť násilie,“ povedal Červeňák.

Konštatoval, že štyria aktivisti z osady v Krásnohorskom Podhradí 30. apríla podali trestné oznámenie na Mariána Kotlebu pre šírenie rasovej nenávisti a nepokojov v súvislosti so stretnutím jeho priaznivcov v Krásnohorskom Podhradí. Dodal, že podľa zákona bolo pozemkovému fondu nariadené, aby postupne spolu s obcami riešil pozemky pod rómskymi osadami.

Na Slovensku je 624 rómskych osád, okolo 120 z nich vzniklo v posledných dvadsiatich rokoch. Obydlia na nich postavené stoja väčšinou na cudzích pozemkoch.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM