Zuzana Vajayová Rôzne

Rómovia z Demetera opäť nelegálne obsadili mestský majetok

Rómovia z nelegálnej osady v lokalite Demeter opustili svoje dočasné ubytovanie vo vojenskom stane a presťahovali sa do vlastných menších stanov.

Magistrát mesta Košice (MMK) totiž rozhodol o likvidácii nelegálnej skládky odpadu a nelegálnych chatrčí v tejto lokalite situovanej pri Sídlisku Ťahanovce a 17. mája aj začal s prácami a presunutím ľudí, ktorí tam bývali. Pôvodne sa mali presťahovať na sídlisko Luník IX, keďže to však Rómovia odmietli, rozhodol MMK o umiestnení stanu neďaleko ich pôvodných chatrčí.

Hovorkyňa košického magistrátu Martina Viktorínová TASR informovala, že pravdepodobne ide o organizovanú provokáciu. „Všetci, ktorí z uvedenej lokality odišli mali svoje trvalé bydlisko, preto im mesto postavilo vojenský stan, v ktorom mali byť dovtedy, kým sa vrátia na svoje adresy,“ povedala Viktorínová.

Dodala, že po niekoľkých dňoch obyvatelia stanov oznámili, že sa vracajú na miesto svojho trvalého bydliska, alebo odchádzajú k príbuzným a dočasný príbytok opustili. „Zistili sme však, že zakúpili osem rovnakých stanov, ktoré dohromady mohli stáť okolo 190 eur a opäť nelegálne zabrali priestranstvo. Sťažovali sa pritom, že pôvodný stan bol zatuchnutý,“ doplnila hovorkyňa MMK.

K vyčisteniu lokality pristúpilo mesto z viacerých dôvodov. „Jednak kvôli tomu, že tam hrozilo nebezpečenstvo požiaru a skratu, keďže tam boli načierno zavedené elektrické vedenia z priľahlých blokov. Ďalšia vec bola správa hygienikov, ktorí tvrdili, že je nebezpečenstvo vzniku nákazy v tejto oblasti, premnoženia hlodavcov a epidémie,“ konkretizovala Viktorínová. Dodala, že civilná ochrana označila toto miesto ako skládku horľavého materiálu. „To znamená, že bolo absolútnou prioritou vedenia mesta túto skládku odstrániť a ochrániť tak životy a zdravie obyvateľov,“ poznamenala.

V chatrčiach sa pôvodne nachádzalo 78 ľudí. „Toľko ich napočítali terénne sociálne pracovníčky. Všetci z nich majú miesto trvalého bydliska, to znamená, že sa majú kam vrátiť. V žiadnom prípade neostanú na ulici,“ povedala Viktorínová počas akcie vypratávania osady.

Podľa Viktorínovej bude priestor nelegálneho zabrania majetku monitorovaný hliadkami Mestskej polície. „Oslovili sme aj Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, aby kontroloval školskú dochádzku detí, ktoré tam teraz žijú a aby mal aj porehľad o ich sociálnej situácii,“ uzavrela Viktorínová.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM