Správy

Rozdávali sa ceny mesta a primátora. Pozrite sa, kto získal ocenenia

Tradičnou súčasťou Dní mesta je aj odovzdávanie najvyšších mestských ocenení. Kto dostal cenu za rok 2019?

Ilustračný obrázok k článku Rozdávali sa ceny mesta a primátora. Pozrite sa, kto získal ocenenia
Zdroj: Mesto Košice

Celkovo 27 jednotlivcov a kolektívov z oblasti vedy, výskumu, zdravotníctva, umenia, kultúry a športu si v piatok popoludní v košickom Kulturparku prebralo najvyššie mestské ocenenia za rok 2019. Ide o tradičné odovzdávanie ocenení pri príležitosti osláv Dňa mesta Košice a koná sa vždy 7. mája. Slávnostný ceremoniál, ktorý sa mal konať aj vlani, presunuli z dôvodu pandemických opatrení.

„Tradičné oslavy Dňa mesta Košice sú pre obyvateľov nášho mesta sviatkom a symbolom lokálpatriotizmu. Jedinečnosť nášho mesta spočíva predovšetkým v ľuďoch, ktorí tvoria jeho identitu priateľskej, pohostinnej, sebavedomej a dynamicky sa rozvíjajúcej metropoly. Hodnota človeka nespočíva v tom, čo je ochotný urobiť pre seba, ale čo robí pre iných," povedal v príhovore primátor Jaroslav Polaček.

Ľudia, ktorí si prebrali ocenenia, sú podľa neho pýchou Košíc a budujú pozitívny obraz mesta a vzorne ho reprezentujú nielen doma, ale aj v zahraničí. „Sú obohatením kultúrneho života Košíc, majú podiel na rozvoji mesta i jeho komunity, poskytujú útočisko ľuďom v núdzi, uchovávajú a šíria naše kultúrne dedičstvo, tvoria morálne a spoločenské hodnoty," dodal.

Kto získal ocenenia?

Cenu mesta získali publicista a profesionálny turistický sprievodca Zoltán Balassa, tanečný pár František Béreš a Miriam Bérešová, športová pretekárka a trénerka džuda Mária Cabanová, kňaz, cirkevný právnik a vysokoškolský pedagóg František Čitbaj, ďalej zakladateľ a realizátor projektu Charita Tour Dušan Gaži, vedúca referátu Archív mesta Košice Mária Hajduová, vedúca zariadení Charitný dom sv. Alžbety a Nocľaháreň Emauzy Košice Soňa Hlaváčová, prvý riaditeľ obnovenej obchodnej a priemyselnej komory v Košiciach Ľudovít Korotnoky a zakladateľ 1. Jazzového klubu na Slovensku a Medzinárodného jazzového festivalu Gejza Szabados.

Cenu in memoriam mesto udelilo Jozefovi Liptákovi – manažérovi Hasičskej dychovej hudby Košice, a to za celoživotný prínos do hudobného života v meste.

Ocenenými kolektívmi sa stali Dychový orchester mladých Košice, Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach a Ochotnícke divadlo v Lorinčíku.

Cenu primátora dostali za prínos v oblasti medicíny a onkológie Alexander Berč, za dlhoročnú reprezentáciu mesta na bežeckých tratiach a rozvoj Medzinárodného maratónu mieru Peter Buc, za reprezentáciu v oblasti umeleckej tvorby Martin Čičvák, za prínos pri zabezpečení požiarnej ochrany a riešení mimoriadnych situácií Jozef Fedorčák a cenu dostala aj epidemiologička Monika Halánová. Ocenenie za prínos v oblasti kultúry získal Jozef Horváth, za prínos pri riadení a koordinácii záchranných zložiek pri mimoriadnych udalostiach a nehodách s postihnutím osôb na území mesta získala cenu Anna Kačalová. Pavol Kristian bol ocenený za celoživotný prínos v odbore organickej chémie a za významné zásluhy o vybudovanie vedeckej školy založenej na chémii izotiokyanátov, Ivan Štrba za prínos v oblasti kultúry a **Jana Valenčáková za aktívnu činnosť a výsledky v oblasti výchovy, podpory a rozvoja športu detí a mládeže so zdravotným znevýhodnením.

Z kolektívov primátor ocenil Dom sv. Lazára v Košiciach, Folklórnu skupinu Kavečianka a Komorný orchester mladých Efko. Plaketu primátora mesta Košice získal za dlhoročnú aktívnu činnosť v prospech seniorov Ivan Hudec.

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM