Správy

Rozhodovanie o povolení prieskumu uránu na Jahodnej. Minister: Je z toho právny guláš!

Ministerstvo životného prostredia (MŽP SR) zatiaľ nerozhodlo, či povolí predĺženie geologického prieskumu uránových a iných rúd v oblasti Jahodná. Povolením pre spoločnosť Ludovika Energy sa opätovne zaoberá po proteste prokurátora, ktorý rezortu vyčítal vynechanie obcí z procesu povoľovania.

Ilustračný obrázok k článku Rozhodovanie o povolení prieskumu uránu na Jahodnej. Minister: Je z toho právny guláš!
Zdroj: TASR

Podľa ministra Petra Žigu (Smer-SD) rezort preto oslovil obce a v súčasnosti sa vyhodnocujú ich pripomienky. „Tento náš postup napadla Ludovika a je z toho taký právny guláš,“ poznamenal.

Predlženie geologického prieskumu?

Minister ozrejmil, že pokiaľ budú pripomienky obci relevantné, aby sa o ne dalo právne oprieť v rámci zákona, geologický prieskum ministerstvo nepredĺži. V opačnom prípade však bude musieť predĺženie prieskumu do roku 2015 potvrdiť.

Zvažovaná ťažba uránu v lokalite Jahodná sa stretáva s veľkým odporom aktivistov. Nesúhlas vyjadrili aj poslanci mestského zastupiteľstva či zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja a mestskej časti Košice – Sever. Minister v tejto súvislosti zdôrazňuje, že povolenie na prieskum neznamená ťažbu. „Ja ako minister životného prostredia som zásadne proti ťažbe uránu v Košiciach,“ prízvukoval svoj postoj. Navyše, pri povoľovaní ťažby, ktorá je už v kompetencii rezortu hospodárstva, majú obce podľa banského zákona právo veta.

Konanie aj s dotknutými obcami

MŽP SR v januári rozhodlo o predĺžení lehoty prieskumného územia uránových a iných rúd Čermeľ – Jahodná na vykonávanie geologických prác. Proti tomuto rozhodnutiu podala protest Generálna prokuratúra SR s požiadavkou, aby sa k žiadosti o predĺženie prieskumného územia mohla vyjadriť aj dotknutá samospráva. Minister následne 7. augusta vyhovel protestu prokurátora, napadnuté rozhodnutie zrušil a vec vrátil ministerstvu na nové prerokovanie a rozhodnutie so záverom, že v novom konaní bude ministerstvo postupovať s dotknutými obcami a samosprávnym krajom ako s účastníkmi konania.

Povolenie na prieskum v oblasti Jahodná bolo vydané v roku 2005 počas vlády Mikuláša Dzurindu. Následne ho ministerstvo v roku 2009 predĺžilo o ďalšie štyri roky. V súčasnosti envirorezort posudzuje predĺženie na dva roky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM