Monika Földešiová Rôzne Tlačové správy

ROZHOVOR: Konečne je tu poriadna sezóna aj pre lyžiarov na východe, vraví Milan Ház z Relax Center Plejsy

Kto by povedal, že lyžiarske strediská na Slovensku sú zlatou baňou, je na veľkom omyle. Možno tým tatranským sa darí, ale stále je tu mnoho menších a regionálnych, ktoré sa musia popasovať s rôznymi problémami. A nielen kvôli klimatickým zmenám...

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Konečne je tu poriadna sezóna aj pre lyžiarov na východe, vraví Milan Ház z Relax Center Plejsy
6
Galéria
Zdroj: TASR

Veľkoleposť Vysokých Tatier síce predpokladá na Slovensku úspech zimnej sezóny, stále sú tu však lyžiarske strediská, ktoré si každý rok doslovne vymodlia adekvátne podmienky pre milovníkov zimných športov. Debata s Milanom Házom, ktorý šéfuje stredisku Relax Center Plejsy na východe Slovenska, by nám mala opäť pripomenúť, aké ťažké a nákladné môže byť podnikanie v regióne.

Stredisko ste prebral v roku 2003. Ako vyzeralo toho času pred 14 rokmi?
Vtedy ešte nebol dokončený Hotel Plejsy, bol rozostavaný cca 5 rokov. Cieľom bolo v prvom rade sústrediť sa na jeho dokončenie, aby poskytoval služby ubytovania, ako aj ďalšie služby pre lyžiarov a návštevníkov strediska. Bola to vysoká investícia, ale dnes hotel funguje a aj vďaka nemu prídu do strediska lyžiari, lebo sa majú kde ubytovať.

Stála vtedy už aj lanovka?
Áno, tá bola osadená predchádzajúcimi majiteľmi už ako používaná. Keďže stále fungovala, jej výmena nebola prioritou. Je to však zastaralý model a jej prevádzka nie je veľmi efektívna a tak sa ju snažíme v posledných rokoch kompenzovať rýchlejšími a efektívnejšími vlekmi. Taktiež ju plánujeme nahradiť štvorsedačkou.

Ako sa pasujete s konkurenciou? Do Tatier to nie je až tak ďaleko…
V súčasnosti je na Slovensku vyše 100 lyžiarskych stredísk, ktoré neexistovali v minulosti. A tak je návštevníkov prirodzene menej ako kedysi. Mnohí lyžiari chodia radšej lyžovať do Álp a je to pochopiteľné. Naše hory nemôžu množstvom a rozmanitosťou zjazdoviek súťažiť s Alpami. To neznamená, že sa konkurencie bojíme, ale berieme to do úvahy. Poklesom počtu lyžiarov poklesli tržby, čo v konečnom dôsledku neprispieva k tvorbe zdrojov na obnovu strediska.

Zdroj: PR

Štát vám nejakým spôsobom nepomohol?
Žiadna vláda, ktorá po revolúcii na Slovensku bola, neurobila nič pre cestovný ruch, aj keď každá proklamuje, ako jej na ňom záleží. Máme jedno z najvyšších DPH na služby cestovného ruchu vo svete. Okrem toho, vláda vôbec nepodporuje lyžiarske strediská tak ako je to napr. v Poľsku, kde majú nižšie ceny elektriny na zasnežovanie.

Naše ceny energií sú jedny z najvyšších v Európe. Nehovoriac o tom, že platíme, a nie málo, aj za vodu na zasnežovanie. Je veľmi ťažké za týchto podmienok nazbierať prostriedky na ďalšie investície. Trápi sa s tým väčšina lyžiarskych stredísk a podnikateľov v cestovnom ruchu, nielen my v regióne.

A čo fondy z EÚ? Skúšali ste aj tie?
Niekoľko rokov po odkúpení spoločnosti centra sme vypracovali projekt a snažili sme sa na neho získať prostriedky z fondov EÚ. Avšak náš projekt nebol schválený a nie preto, že by bol nekvalitne spracovaný… Potom sme hľadali iné zdroje, teda úverové, avšak výstavba lanoviek a úvery do cestovného ruchu nie sú pre banky atraktívne. Prišla finančná kríza, čo opäť sťažilo získanie finančných zdrojov na rozšírenie a modernizáciu strediska. Len pre ilustráciu, investícia na výmenu súčasnej lanovky modernou štvorsedačkou bude vo výške cca 1,5 mil. eur.

V posledných rokoch sa hovorí často aj o nepriaznivých klimatických zmenách, vnímate ich aj vy v lyžiarskom stredisku negatívne?
Samozrejme. Kedysi bolo možné začať zasnežovanie v novembri, tieto posledné roky sme radi, ak začneme lyžovať aspoň na prvý sviatok vianočný. Minulé dva roky to bolo až v novom roku. Okrem toho býva zima celé obdobie mierna s výraznými otepleniami už koncom januára alebo vo februári. Ak vonku prší, nikomu sa nechce lyžovať.

Zvláštnosťou, ktorú v posledných rokoch vnímajú aj domáci, je to, že v Krompachoch celkovo oveľa menej sneží. Čím to je, nikto nevie.

V Roháčoch či v Tatrách sú kopce prírodného snehu, kým my si ho musíme nákladne takmer všetok vyrobiť. Táto zima je zatiaľ výnimkou, len do kedy to vydrží nielen túto zimu, ale hlavne do budúcnosti?

Zdroj: PR

Takže predpokladám, že aj sezónu vám to skráti…
Kedysi sme lyžovali aj v apríli, teraz už aj v marci to začína byť problém. A to na Plejsoch sú najkrajšie a najlepšie jarné lyžovačky. Skrátenie sezóny znamená opäť zníženie tržieb, ale náklady na zasnežovanie a na prevádzku sú fixné. Počasie nevieme ovplyvniť. Čo však môžeme a musíme ovplyvniť, ak chceme vôbec prežiť, sú náklady a tak sa pristupuje k zmenšovaniu plôch zasnežovania. Lebo zamyslite sa sami, koľko rokov by ste boli ochotní z vlastného vrecka financovať prevádzku strediska? Každý projekt musí byť životaschopný, t.j. musí byť schopný sám si zarobiť na prevádzku a pokryť náklady s ním spojené.

Ako ste mysleli, že zasnežujete menej plôch?
Plejsy sú stredisko veľké a hlavne dlhé, čo je pre zasnežovanie nevýhodou. Kedysi sa začínalo zasnežovať zhora. Keď sa však nedalo zasnežiť do otvorenia sezóny celé stredisko, nebolo to dobré a už vôbec nie efektívne riešenie. Lanovkou mohli ísť lyžovať len dobrí lyžiari, pretože lanovka vyviezla lyžiarov rovno na červeno- čiernu zjazdovku. Pre nás sú však dôležití aj začínajúci lyžiari a deti a tak, kvôli miernym zimám a postupnému dosnežovaniu strediska, začíname zasnežovať zdola.

Zasnežiť pre prevádzku dvoch vlekov u nás znamená viac zasnežovania ako celá Jahodná, a pritom je to len mierny kopček. Náklady na zasnežovanie sú už v začiatkoch veľmi vysoké. V rýchlosti zasnežovania nás limituje aj objem vody, ktorý môžeme naraz prečerpať (Slovinský potok). V každom prípade priebežne inovujeme technické zariadenia na zasnežovanie, aby sme mohli svahy pre lyžiarov pripraviť čím skôr.

V regiónoch sa zvyknú podnikatelia spájať. Tu to neplatí?
Vo svete to funguje tak, že väčšina, ktorá určitým spôsobom žije z lyžovania (ubytovacie a iné služby), prispieva stredisku na zasnežovanie a prevádzku. V takom Rakúsku hlavne domáci podporujú stredisko, pretože vedia, že ak bude prosperovať stredisko, môžu prosperovať aj ďalší podnikatelia sústredení okolo strediska. Či už tí, čo poskytujú ubytovanie alebo stravovacie a iné služby. U nás je to naopak. Je zvykom, že všetci prídu a chcú zľavy. Máme skôr skúsenosť, že sa očakáva, že stredisko zaplatí za to, aby iní mali zisk, prípadne aby domáci lyžovali zdarma. Akoby si neuvedomovali, že ak chceme stredisko rozvíjať, sú na to potrebné aj tržby a peniaze.

Sami si musíme často zabezpečovať aj odhŕňanie snehu na príjazdovej ceste, aj keď je to cesta mesta. Nehovoriac o tom, že sme museli prispieť na jej opravu. Chýba lepšie osvetlenie celej prístupovej cesty, lebo naši návštevníci by mohli byť ubytovaní aj na súkromí, nielen priamo v stredisku.

Rozhodne pociťujeme nedostatok lokalpatriotizmu a podpory samosprávnych orgánov podnikateľom v cestovnom ruchu.

Keď to celé zhrnieme, dá sa vôbec v takýchto podmienkach podnikať?
Ešte to nevzdávame :) Napriek neustálemu rastu nákladov sme ani tento rok nezvýšili ceny skipasov a vážime si každú pochvalu. V našom stredisku si každý vie dobre zalyžovať a to za veľmi dobré ceny. Máme zjazdovky aj pre náročných lyžiarov aj pre začiatočníkov. Ak sa spustíte z najvyššieho kopca až k hotelu Plejsy, je to zjazdovka dlhá vyše 2 km. Podporujeme aj rodiny s deťmi, napr. štvorčlenná rodina si u nás môže zakúpiť zľavnený rodinný skipas len za 50 eur na celý deň. A zľavy poskytujeme aj miestnym občanom poskytovaním zľavneného regionálneho skipasu.

Mnohé strediská fungujú celoročne. Dajú sa aj u vás využiť letné aktivity?
Pri Hoteli Plejsy máme multifunkčný športový areál. V ňom sa môžu návštevníci venovať bedmintonu, tenisu, alebo si zahrať paintball či petang. Okrem toho je prostredie vhodné na turistiku, výlety na bicykli i bike cross. A wellness, biliard, stolný tenis či bowling sú v hoteli samozrejmosťou počas celého roka.

Budúcnosť Relax centra Plejsy predpovedať nevieme, ale skúsme… :)
Budúcnosť závisí od mnohých faktorov, najdôležitejším pre každé lyžiarske stredisko sú dobré klimatické podmienky. Tento rok to zatiaľ vyzerá sľubne, tak by to mohlo byť každý rok. Budeme sa naďalej snažiť poskytovať kvalitné služby za dobré ceny a pritom sledovať, aby prevádzka bola efektívna a hľadať zdroje na ďalší rozvoj. Aby sme mohli stredisko otvoriť aj v budúcnosti. Dúfame, že to ocenia tak domáci ako aj zahraniční hostia a že sa nájde v budúcnosti viac partnerov, s ktorými budeme môcť udržiavať túto oblasť atraktívnu pre návštevníkov. Je to krásna krajina a nám záleží, aby sa nám tu všetkým dobre podnikalo a žilo.

A keďže máme na Plejsoch vynikajúce snehové podmienky, týmto pozývam všetkých čitateľov, aby si prišli zalyžovať na svahy, kde sa organizoval niekoľkokrát Európsky pohár v obrovskom slalome.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM