Eva Mikulová Rôzne

Rozmnožili sa potkany. Hygienici nariadili povinnú deratizáciu na území celého mesta

Regionálny úrad verejného zdravotníctva nariaďuje celoplošnú deratizáciu na území mesta v termíne od 22.10.2018 do 30.11.2018. Deratizáciu musia vykonať odborníci.

Ilustračný obrázok k článku Rozmnožili sa potkany. Hygienici nariadili povinnú deratizáciu na území celého mesta
Zdroj: TASR

Potkany sú neoddeliteľnou súčasťou života v mestách. Dokonca sa vraví, že každý obyvateľ má svojho potkana. Dokonca v niektorých lokalitách je počet týchto hlodavcov niekoľkonásobne vyšší ako počet ľudí. Takýmto negatívnym príkladom je sídlisko Luník IX.

Potkany sú nesmierne inteligentné zvieratá a majú široký akčný rádius. To znamená, že ich nestačí vykynožiť len v jednej lokalite, ale je potrebné urobiť celoplošnú deratizáciu, pretože potkany migrujú.

Premnožené potkany

A ako zistíme, že potkany sú premnožené? Je to úplne jednoduché. Sú to nočné zvieratá a keď ich vidíme už cez deň, tak stav je alarmujúci. A to sa presne deje v tomto období. Vypasené potkany vyskakujú za bieleho dňa z kontajnerov aj na sídlisku KVP alebo na Terase. Preto mesto pristúpilo k pravidelnej jesennej deratizácií.

„Nariadenie o deratizácií sa týka mestských častí na celom území mesta Košice, v objektoch v ich správe alebo vo vlastníctve a na verejných priestranstvách a to prostredníctvom subjektov oprávnených na profesionálne vykonávanie regulácie živočíšnych škodcov. Potvrdenie o vykonaní deratizácie je nutné predložiť RÚVZ do 31.12.2018,“ informoval hovorca magistrátu Miroslav Sambor.

Povinná deratizácia

Deratizáciu musia urobiť podnikatelia aj fyzické osoby v areáloch a objektoch v ich správe. A potvrdenie o vykonaní deratizácie uchovať po dobu 3 mesiacov.

„Podľa zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov, mesto Košice v rámci zamedzenia vzniku, šíreniu a obmedzeniu výskytu prenosných ochorení dezinfekciu a reguláciu živočíšnych škodcov, vykoná deratizáciu zberných miest komunálneho odpadu a verejného priestranstva v ich bezprostrednom okolí na území mesta Košice,“ dodáva M. Sambor.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM