Eva Mikulová Správy

Rúška, dnešné noviny - i to je obsah časovej kapsuly, ktorú umiestnili na Urbanovu vežu

Budúce generácie snáď ocenia náš boj s epidémiou ak ešte svet bude patriť ľuďom.

Ilustračný obrázok k článku Rúška, dnešné noviny - i to je obsah časovej kapsuly, ktorú umiestnili na Urbanovu vežu
9
Galéria
Foto: Eva Mikulová

V stredu 15. apríla sa v Košiciach stala nevídaná udalosť. Do práve rekonštruovanej Urbanovej veže umiestnili časovú kapsulu, v ktorej sú najaktuálnejšie veci dnešných dní.

Keď ju naši potomkovia otvoria, nájdu v nej dve rúška, dnešné noviny, listinu opisujúcu našu históriu i súčasnú pandémiu a tiež list rímskokatolíckej cirkvi, ktorý vysvetľuje čo sa v Košiciach v súvislosti s históriou deje.

Na vrchol Urbanovej veže osadili aj zrenovovaný kríž.

Práce na obnove strechy a exteriéru veže stojacej vedľa katedrály sv. Alžbety sa začali vo februári, hotové by mali byť na budúci rok. Náklady tohto cezhraničného projektu s podporou eurofondov sú vo výške 595.000 eur.

Obnovený kríž požehnal košický pomocný biskup Marek Forgáč. V osobitnom odkaze pre budúcnosť cirkev pripomína históriu starobylej zvonice zvanej Urbanova veža a jej aktuálnu rekonštrukciu.

„Uplynul jeden mesiac, čo sa v našej krajine pre pandémiu nového koronavírusu nekonajú verejné bohoslužby. Bohu sme vďační za jeho kríž, tento osobitý čas milosti, milosrdenstva a nádeje, keď prehodnocujeme zmysel života a radujeme sa, že Pán je blízko. Nás, naše mesto a národ, Košičanov i pútnikov, zverujeme ochrane Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, aby sa i generácie po nás tešili z toho historického a kultúrneho dedičstva,“ prečítal Forgáč z odkazu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM