Kultúra

Rušňoparáda ponúkne železničné atrakcie: Po 20-ročnej odstávke uvidíte i ŠTVORKOLÁK!

Košické rušňové depo s najväčšou prehliadkou historických i moderných železničných vozidiel na Slovensku otvorí svoje brány počas prvého májového víkendu (6. - 7. 5.).

Ilustračný obrázok k článku Rušňoparáda ponúkne železničné atrakcie: Po 20-ročnej odstávke uvidíte i ŠTVORKOLÁK!
Zdroj: TASR/Roman Hanc

K hlavným atrakciám tohtoročnej Rušňoparády bude patriť viac ako storočná parná lokomotíva zvaná Štvorkolák, obnovená a sprevádzkovaná po 20-ročnej odstávke.

Železničné lákadlá

Tradičné podujatie pre verejnosť organizuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Podvihorlatským železničným spolkom.

K lákadlám budú patriť aj 72-ročný parný rušeň Papagáj z Popradu, historická motorová a ručná drezina, ako aj dieselový rušeň Sergej z Humenného, ktorý mal možnosť hrať v hollywoodskom filme Peacemaker.

V zastúpení súčasných vozidiel sa predvedie najnovšia elektrická jednotka ZSSK prezývaná Panter. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Nočné fotenie

V sobotu budú brány depa otvorené od 9.00 do 17.30 h, pričom večer od 20.00 do 21.30 h sa uskutoční príchod Retro Expresu a nočné fotenie na točni. V nedeľu bude areál prístupný od 9.00 do 16.30 h.

Súčasťou Rušňoparády bude aj výstava modelov rušňov zo starých železných skrutiek od Jána Nováka, program pre deti, vozenie sa na historických vozňoch či retro autobuse. Svoje schopnosti, techniku a výstroj predvedú hasičské, vojenské a policajné zložky.

Súčasťou bude aj podujatie Študuj dopravu s predstavením študijných odborov z oblasti dopravy na stredných odborných a prípadne aj vysokých školách.

Žiaci a študenti dostanú kariérové poradenstvo s odporúčaním ďalšieho študijného smerovania a výberu povolania. Záujemci si môžu vyskúšať aj rušňový trenažér.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM