Eva Mikulová Rôzne

„Ružový október“ je preventívna akcia medikov venovaná všetkým ženám

Študenti Lekárskej fakulty organizujú v sobotu 27. októbra v Auparku v poradí už štvrtý ročník podujatia zameraného na ženské zdravie nazvaného Ružový október.

Ilustračný obrázok k článku „Ružový október“ je preventívna akcia medikov venovaná všetkým ženám
Zdroj: LF UPJŠ

Prostredníctvom infostánku prístupného širokej verejnosti budú v čase od 10. do 18. hodiny informovať o rakovine prsníka a krčka maternice a ich ambíciou je osloviť a presvedčiť čo najviac žien, aby nezanedbávali prevenciu týchto ochorení.

„K prevencii ženskej rakoviny patrí predovšetkým samovyšetrovanie prsníkov, pravidelné mamografické vyšetrenia a preventívne gynekologické prehliadky. Našim cieľom je zvýšiť povedomie žien o možnostiach prevencie a ukázať im správnu techniku samovyšetrenia prsníkov, ktoré budeme demonštrovať na silikónovom modely prsníka,“ hovorí organizátorka podujatia, študentka 4. ročníka Lekárskej fakulty Barbara Čolláková.

Samovyšetrenie prsníka totiž predstavuje jednoduchú a skutočne účinnú metódu, ktorá môže pomôcť odhaliť rakovinu prsníka včas.

Medicí budú okrem praktickej demonštrácie rozdávať osloveným ženám brožúrky s informáciami o rakovine prsníka a krčka maternice a pripnú im ružovú stužku ako symbol podujatia a na znak solidarity s onkologickými pacientkami. Veria, že aj tento rok sa im podarí v rámci Ružového októbra osloviť v nákupnom centre stovky žien a upriamiť ich pozornosť na ženské zdravie a prevenciu.

Zdroj: LF UPJŠ
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM