Eva Mikulová Správy

S Martinom sa spájajú zimné pranostiky, ale je obľúbený i medzi vinármi a gazdinkami

Svätý Martin právom patrí medzi najuctievanejších vo svete. Má po svete množstvo chrámov, je uznávaným patrónom chudobných, vojakov, policajtov, jazdcov i pocestných.

Ilustračný obrázok k článku S Martinom sa spájajú zimné pranostiky, ale je obľúbený i medzi vinármi a gazdinkami
Foto: Eva Mikulová

Svätý Martin právom patrí medzi najuctievanejších vo svete. Bol odvážny vojak so šľachetným srdcom, ktorý sa i so žobrákom podelil o teplý plášť a dodnes je žiarivým príkladom nezištnej pomoci blížnym. Má po svete množstvo chrámov. Je uznávaným patrónom chudobných, vojakov, policajtov, jazdcov i pocestných.

Zima s Martinom prichádza

Pranostiky spojené s Martinom sú známe na celom svete. A naše slovenské sa spájajú najmä so zimou. Opäť nám ich priblížila košická odborníčka na pranostiky Eva Bombová: „Na svätého Martina pravá zima začína, sa dnešný oslávenec radí už skôr k zimným, pretože: Na svätého Martina aj medveď hľadá teplý brloh. Deduškovské rady zneli aj takto: Na svätého Martina, drž sa synku komína alebo: Na svätého Martina zohreje len perina.“

I vinári majú Martina radi, pretože sa hovorí, že na Martina iskra skáče do vína. „Býval to vždy rušný deň, najmä gazdinky mali v kuchyniach veľa práce s magickými úkonmi. Ponajprv museli dôkladne vyčistiť sporáky a pece, potom zamiesiť vraj čarovné cesto na martinské rožky či buchty aby v dome bolo teplo a dobre upiecť aj chýrnu "prorockú“ martinskú húsku. Aj podľa farby jej poobhrýzaných kostí ľudkovia hádali priebeh zimy a aj inak veštili," dodáva E. Bombová.

Pri súčasných vrtochoch počasia už ľudoví meteorológovia na Martina oveľa opatrnejšie tipujú priebeh zimy a farba Martinovho tátoša neraz sklame.

Martinské slnko tiež tuhú zimu sľubuje. A iste nielen nízkotatranských milovníkov zimných radovánok poteší: Ak na Martina nasneží, celá zima v snehu leží.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM