Michal Lendel Rôzne

S Richardom Rašim počas Vianoc: Aký nevšedný zvyk dodržiava primátor na Štedrý deň?

Najkrajšie sviatky v roku sú už tu! Ako prežíva toto obdobie košický primátor Richard Raši nám sám prezradil. Ste aj vy zvedavý, čo je u neho zvláštnym zvykom počas Štedrého dňa a kto má z neho najväčšiu radosť?

Ilustračný obrázok k článku S Richardom Rašim počas Vianoc: Aký nevšedný zvyk dodržiava primátor na Štedrý deň?
Zdroj: TASR

Richard Raši si po primátorských, ale aj iných povinnostiach dopraje počas sviatkov zaslúžený pokoj a oddych v kruhu rodiny. No okrem pohody s najbližšími si v tomto čase košický primátor dopraje aj dobré jedlo.

Ako primátor máte množstvo povinných akcií, kde musíte byť prítomný. Dokážete tieto sviatky ešte vnímať aj ako sviatky pokoja?

Aj napriek nevyhnutným povinnostiam patria vianočné sviatky k najkrajšiemu obdobiu roka, kedy má všetko neopakovateľnú a výnimočnú atmosféru. Počas sviatočných dní si doprajem pokoj i oddych a užívam si spoločné chvíle v kruhu rodiny.

Pri varení Anjelskej kapustnice ste návštevníkom prezradili, že máte doma štyri ženy, z toho tri dcéry, ktoré pripravia vianočné špeciality na váš rodinný štedrovečerný stôl. Podieľate sa aj vy nejako na týchto prípravách?

Štedrovečerné menu pripravuje manželka. Jediné jedlo, ktoré varím ja, je rybacia polievka, ktorá u nás na Vianoce nikdy nechýba. K mojim obľúbeným činnostiam patrí aj zdobenie stromčeka s dcérami.

Dozaista máte aj vy v kruhu svojich najbližších pri Štedrej večery nejaké zvyky, ktoré nesmú chýbať. Prezradíte nám aké?

Zvláštnym zvykom u nás je to, že večeru absolvujem trikrát. Prvú máme doma väčšinou dosť skoro, už okolo druhej , potom ideme za mojim rodičmi a neskôr aj za rodičmi manželky. Deti majú radosť, dostanú trikrát darčeky a ja mám trikrát výbornú večeru.

Ako lekár iste dodržujete správnu životosprávu. Ako je to ale počas sviatkov, doprajete si taktiež malé prejedanie sa?

Musím priznať, že dobré jedlo si rád doprajem počas celého roka. Počas sviatkov sa menšiemu prejedaniu nedá vyhnúť, ale nakoľko pravidelne športujem, nejaké tie kalórie najviac neskôr vypotím v posilňovni.

Množstvo ľudí si do nového roka dáva triviálne alebo aj nedosiahnuteľné záväzky, patríte aj vy medzi takýchto ľudí? Podarilo sa vám nejaký novoročný záväzok dodržať?

Nezvyknem si dávať novoročné predsavzatia. Pri množstve pracovných povinností sa teším z každého dosiahnutého úspechu a splneného cieľa, ktoré prichádzajú priebežne počas celého roka.

Čo by ste odkázali počas vianočných sviatkov a taktiež do nového roka Košičanom?

Rok 2013 bol pre Košice výnimočný. Vďaka titulu Európske hlavné mesto kultúry sa nám podarilo uskutočniť množstvo projektov, na ktorých budeme stavať v budúcnosti. Košičanom preto okrem nevyhnutného zdravia, spokojnosti a splnených želaní prajem, aby aj nasledujúci rok bol v znamení úspechu a plynulého pokračovania dobre rozbehnutých procesov, ktoré budú v konečnom dôsledku prínosom pre všetkých obyvateľov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM