Samospráva

Samospráva rekonštruuje hlavnú spojnicu Košíc so Spišskou Novou Vsou

Oprava úseku medzi Veľkým Folkmarom a Spišskými Vlachmi s dĺžkou 10,5 kilometra bude stáť takmer päť miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Samospráva rekonštruuje hlavnú spojnicu Košíc so Spišskou Novou Vsou
Zdroj: TASR

Košický samosprávny kraj (KSK) v týchto dňoch začal s rekonštrukciou cesty II/547, ktorá je súčasťou hlavnej spojnice krajského mesta Košice so Spišskou Novou Vsou.

Oprava úseku medzi Veľkým Folkmarom a Spišskými Vlachmi s dĺžkou 10,5 kilometra bude stáť takmer päť miliónov eur. Väčšinu sumy pokryjú európske fondy, pričom spoluúčasť kraja je približne 250.000 eur. Zhotoviteľ COLAS Slovakia, a.s. by mal stavbu odovzdať do dvoch rokov.

Chýbajúca doprava

„V okresoch Gelnica a Spišská Nová Ves nie je ani jeden kilometer diaľnic a rýchlostných ciest, nenachádza sa tu ani cesta I. triedy, takže je celá cestná doprava – nákladná aj osobná – vedená len po cestách II. triedy. Verejnú osobnú dopravu na území zabezpečujú najmä autobusy v integrácii so železničnou dopravou. Aj z dôvodu, že na území nejestvuje nadradená dopravná infraštruktúra a do mnohých obcí nevedie železničná trať, považujeme túto cestu z hľadiska verejnej osobnej dopravy za mimoriadne významnú a jej rekonštrukcia je nevyhnutná,“ skonštatoval predseda KSK Rastislav Trnka.

Na riešenom úseku je poškodený kryt vozovky, nachádzajú sa tu početné výtlky, deformácie, trhliny a lokálne sieťové rozpady. Existujúce autobusové zastávky sú bez odstavného pruhu a nástupíšť a v niektorých úsekoch chýbajú aj zvodidlá.

„Úsek medzi Spišskými Vlachmi a Kolinovcami, takzvaný Hejbarok, je z hľadiska štatistiky nehodovosti úsekom častých dopravných nehôd. Súčasný stav vozovky je v tejto časti mimoriadne poškodený. Rekonštrukcia tohto úseku pomôže nielen Spišským Vlachom, ale aj okolitým obciam a zaistí bezpečnejší prejazd pre motorové vozidlá, cyklistov aj motocyklistov,“ konštatoval primátor Spišských Vlách Ľubomír Fifik.

Pripravte sa na zdržanie

Projekt zahŕňa rekonštrukciu vozovky, výstavbu odstavných pruhov pre štyri autobusové zastávky, vrátane osvetlenia prechodov pre chodcov, ďalej úpravu križovatky v odbočke na obec Kojšov a rekonštrukciu križovatky v meste Krompachy. Oprava cesty sa dotkne aj obcí Kluknava a Richnava.

„Zhotoviteľ v spolupráci s objednávateľom vyvinie maximálne úsilie pre udržanie komfortu cestujúcej verejnosti, aby v čo najmenšej miere bola obmedzená doprava v úsekoch, kde budú prebiehať aktuálne stavebné práce,“ doplnila zástupkyňa zhotoviteľa Zuzana Orság.

Pri pravidelných presunoch na dotknutej trase je podľa nej potrebné rátať s miernym zdržaním, preto stavbári žiadajú o trpezlivosť a zhovievavosť celej motoristickej verejnosti. Na celej trase Spišské Vlachy – Veľký Folkmar sa cesta predĺži o päť až sedem minút.

„Tento rok je naplánovaná aj výstavba oporného múra pri autobusovej zastávke v Jaklovciach, rekonštrukcia cestných priepustov v Spišských Vlachoch a v Jaklovciach, vybudovanie autobusovej zastávky Miklipark vo Veľkom Folkmari, tiež oprava cesty v intraviláne obce Krompachy, osvetlenie priechodu pre chodcov v Kolinovciach a oprava časti cesty,“ doplnil Trnka s tým, že ostatné práce sa budú realizovať v nadchádzajúcej stavebnej sezóne.

V roku 2020 bude potrebná uzávierka cesty na tri mesiace od križovatky Kojšov v obci Veľký Folkmar. Obchádzka bude viesť cez Kojšov, pričom vylúčená bude doprava veľkých nákladných áut.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM