Správy

Samosprávy boli počas pandémie nápomocné. Združenie miest ocenilo aj košický projekt

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) ocenilo prístup miest a obcí počas pandémie pri pomoci obyvateľom. Zaujal aj projekt mesta Košice.

Ilustračný obrázok k článku Samosprávy boli počas pandémie nápomocné. Združenie miest ocenilo aj košický projekt
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v piatok (14. 5.) v Košiciach predstavilo príklady dobrých projektov, ktoré samosprávy uskutočnili počas pandémie koronavírusu. V Košiciach sa pochvala ušla službe, ktorá poskytovala domácu starostlivosť o deti rodičov z kritickej infraštruktúry.

„Pravidelne predstavujeme príklady dobrej praxe. Pre koronakrízu sme sa sústredili na inšpiratívne riešenia samospráv. Ukazuje sa, že presne tento prístup sa mimoriadne osvedčil a pomohol ľuďom. Každú z týchto aktivít vnímame ako užitočnú, udržateľnú a, samozrejme, aj inšpiratívnu,“ uviedol predseda ZMOS Branislav Tréger.

Pomoc rodičom

Košice našli vlani riešenie pomoci rodičom pôsobiacim v prvej línii boja s novým koronavírusom. Projekt domácej starostlivosti a výučby smeroval k deťom zdravotníkov, záchranárov či policajtov, ktorí pomáhali mestu zvládnuť krízovú situáciu. Mesto chcelo využiť to, že po uzavretí škôl v prvej vlne pandémie ostalo doma množstvo pedagogických zamestnancov.

„Bolo to úspešné v tom, že sme mali veľa záujemcov, išlo o desiatky učiteľov rôznych škôl a školských zariadení. Ten proces sme museli nastaviť aj z dôvodu bezpečnosti, aj preto, aby rodiny boli v komforte s tým, kto do tej domácnosti príde a bude sa starať o ich deti. Spájalo sa to aj s edukatívnou stránkou, aby deti nezaostávali a niečo sa aj naučili,“ priblížila projekt košická viceprimátorka Lucia Gurbáľová.

Ďalšie projekty

Ďalšie mesto v Košickom kraji, Strážske, vlani zriadilo špeciálnu potravinovú linku pomoci na nákupy potravín a hygienických potrieb či výber liekov pre ľudí v karanténe, chorých, nevládnych či osamelo žijúcich.

„Pri tejto službe občanom spolupracovalo viacej zložiek v meste od mestských poslancov, mestská polícia, terénne sociálne pracovníčky. Myslím, že služba mala veľký úspech a budeme v nej pokračovať aj naďalej,“ uviedol viceprimátor mesta Marek Michlovič.

Foto: ilustračné

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM