Správy

Šefčovič EXKLUZÍVNE prezradil, ktoré dve veci by ako prezident urobil pre Košičanov. Fico východniarov zabával

I keď je Medzinárodný deň žien až 8. marca, strana Smer-SD v týchto dňoch brázdi naprieč Slovenskom po kulturákoch a športových halách. V sprievode Maroša Šefčoviča neobišli ani Košice.

Ilustračný obrázok k článku Šefčovič EXKLUZÍVNE prezradil, ktoré dve veci by ako prezident urobil pre Košičanov. Fico východniarov zabával
9
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Medzinárodný deň žien je dlhé roky ťažiskovým termínom pre najsilnejšiu vládnu stranu. Smer-SD na čele s Robertom Ficom, podpredsedami strany či inými straníckymi tvárami, obieha väčšie i menšie mestá pri príležitosti sviatku v predstihu, keďže sa blížia prezidentské voľby.

Hlavne nech je veselo…

Straníckej estráde to však hrá do kariet, keďže po boku Fica vystupujú Šefčovičovci. Áno, myslíme nestranného kandidáta na prezidenta Maroša Šefčoviča a možno budúcu prvú dámu pani Helenu. Ukázali sa aj v stredu v Košiciach v Spoločenskom pavilóne.

Na stovky (prevažne) dám v strednom a staršom veku čakal už tradičný scenár: Obrazovka, svetlá, červené kvety na plátne i do ruky a Robert Fico v počiatočnej úlohe moderátora. Dobré správy v podobe sociálneho balíčka nesmú chýbať: Keďže Slovensku sa darí, minimálna mzda má stúpnuť na 600 eur, materskú mamičkám predĺžia na celý rok, prváci dostanú každý po sto eur štartovné.

Mimochodom, Martina Nikodýma či Petra Kočiša, ktorí boli v uplynulých rokoch moderátormi smeráckej šnúry osláv, by ste nevideli. Úlohy moderátora, zabávača a žoviálneho humoristu sa chopil samotný Fico. Na humore mu neubrali ani aktuálne kauzy.

Opakované vtipy

Keďže sme zaregistrovali oslavy MDŽ v Brezne (26. februára), nedalo sa nevšimnúť si, že majú takmer identický scenár vtipov: Fico sa pýtal Šefčoviča, či je pod papučou, nechýbali ani detaily o žehlení.

Šefčovič trvá na tom, že je nezávislý kandidát a chce byť nadstranícky prezident. Pri príležitosti jeho návštevy Košíc sme sa ho pýtali teda aj na iné témy, ktoré prezradil pre náš portál Kosice.dnes24.sk.

Čo hovoríte na Košice, ako sa vám páčia?

Musím povedať, že Košice sú mojím veľmi veľmi obľúbeným mestom už dlhú dobu, pretože som sem začal chodievať veľmi často, keď sme prvýkrát bojovali o to, aby sa Košice stali Európskym hlavným mestom kultúry. Odvtedy som tu skutočne každých pár mesiacov. V Košiciach je vždy dobrá atmosféra a je vidieť, že sa mesto rozvíja. Mám tu aj veľa priateľov, takže vždy sem chodím rád.

Čo by ste ako prezident prvé urobili?

Ako prvú vec, ktorú by som urobil, by bolo to, že by som si povolal šéfov všetkých politických strán, šéfredaktorov najvýznamnejších médií, aby sme sa porozprávali o tom, ako upokojiť túto krajinu, ako priniesť taký väčší pokoj celospoločenských zmien, pretože vidím, ako ten konflikt, ktorý tu máme, naozaj kazí vzťahy aj v rodine, na pracovisku. Unavuje ľudí a odčerpáva energiu od toho, aby sme sa bavili o témach, ktoré naša krajina naozaj potrebuje a to, ako ju chceme mať o päť, desať či pätnásť rokov a čo chceme urobiť pre mladých ľudí, aby tu chceli ostať a taktiež čo chceme robiť pre starších ľudí, aby sa tu cítili dobre.

Čo by ste spravili pre Košičanov?

Pre Košičanov by som urobil určite dve konkrétne veci. Tá prvá sa mi dnes aj potvrdila, keď som sa rozprával s mladými ľuďmi v Aule Maxima na Technickej univerzite v Košiciach. To, aby sme tu vytvorili centrum excelentnosti pre mladých ľudí, ktorí pociťujú, že by si chceli nejakým spôsobom doplniť svoje vzdelanie, ktoré by im pomohlo na tomto veľmi náročnom trhu práce keď sa chcú venovať informačným technológiám, robotizácií alebo umelej inteligencii. Je potrebné, aby sme im dali tú možnosť doplniť si zručnosti či vedomosti, a aby mali širšiu možnosť nájsť si prácu. Tou druhou vecou je aj naďalej veľmi úzko spolupracovať s U.S. Steelom, aby sme do veľkej mieri chránili tú čistú oceľ, ktorá sa tu vyrába oproti lacným výrobkom z Číny. A keby bolo treba, tak aj s takými dovoznými uhlíkovými clami.

Aké máte ambície v 1. kole volieb?

Určite by som sa veľmi rád dostal do druhého kola. Uvedomujem si, že tá súťaž je veľmi napätá a atmosféra na Slovensku je veľmi vybičovaná. Samozrejme, budem pokračovať v tom, v čom som začal, a to stretávať sa s čo najviac ľuďmi, pretože chcem mať kontaktnú kampaň. Lebo pre mňa je dôležitejšie ako prieskumy verejnej mienky to, že si podám s človekom ruku, pozrie sa mi do očí a povie: "Budeme vás voliť celá naša rodina, pretože sa nám páči váš program a podporujeme to, čo chcete. A to je väčší pokoj na Slovensku.”

Aké je vaše obľúbené jedlo?

Viete čo, musím povedať, že moje obľúbené jedlo okrem tých rezňov v nedeľu sú určite bryndzové halušky. Stále keď sa vrátim späť na Slovensko sa ich neviem dojesť, pretože keď sme cestovali po svete, tak zohnať bryndzu bol obrovský problém. Moja manželka skúšala všelijaké náhrady, ako riccota s bryndzou či iné syry, ale jednoducho to nie je ono. Ale keď si ich môžete dať tu, dobre pripravené aj s tou slaninkou…I keď si to vyžaduje potom asi takú hodinu športovania, no stojí to zato!

Zdroj: A. Stečák, E. Šándorová, Foto: A. Stečák, FB Smer-SD

Stranícke oslavy MDŽ, Šefčovič v Košiciach
9
Galéria
Foto: Adam Stečák / Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM