Správy

Semináre a porady s prvými výsledkami? Takmer 70 ľudí začína nanovo na Luníku IX

Odborní pracovníci Košíc, mestskej časti Luník IX, mestských organizácií, verejní a neverejní poskytovatelia sociálnych služieb sa stretli na trojdňovom workshope v Košickej Belej. Snažili sa vytvoriť model, práca vraj prináša výsledky.

Ilustračný obrázok k článku Semináre a porady s prvými výsledkami? Takmer 70 ľudí začína nanovo na Luníku IX
Zdroj: TASR

Účastníci projektu Budujeme nádej – Luník IX sa počas troch dní podľa hovorkyne Košíc Lindy Šnajdárovej navzájom informovali, vymieňali si skúsenosti a spoločne analyzovali, navrhovali a vytvárali odporúčania a aktivity pre aktualizáciu koncepcie komplexného riešenia situácie na tomto sídlisku.

„Snahou účastníkov workshopu bolo vytvoriť funkčný a udržateľný model prestupného bývania pre obyvateľov Luníka IX, nájsť riešenie bytovej núdze obyvateľov, zlepšiť kvalitu vzdelávania modelom ‚od kolísky po kariéru‘ a vytvárať príležitosti na zamestnávanie,“ povedala Šnajdárová s tým, že svoju prácu postavili na doplnení a aktualizácii súčasne platnej koncepcie komplexného riešenia situácie na tomto sídlisku, ktorú pripravilo mesto v októbri 2015.

„Za jej prepojenie na model svojpomocných rekonštrukcií bytov a svojpomocnej výstavby domov prostredníctvom neziskových mikropôžičiek, získalo ETP Slovensko v roku 2014 Zlatú cenu pre občiansku spoločnosť od Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru. Aktualizovaná Koncepcia a podrobný plán realizácie projektu budú zverejnené začiatkom roka 2017,“ vysvetlila Šnajdárová.

Ako dodala, dôkazom, že dôsledná práca s marginalizovanými skupinami prináša výsledky, je zbúranie prvých chatrčí v Mašličkove.

„Celkovo 67 ľudí zo siedmich chatrčí sa chopilo šance na nový začiatok. Ide o rodiny, ktorým mesto v septembri pridelilo na Luníku IX zdevastované byty s tým, že do dvoch mesiacov ich musia opraviť. Nebezpečné chatrče si sami zbúrali a do svojpomocne opravených bytov sa už nasťahovali,“ dodala Šnajdárová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM