Lenka Fedorová Rôzne Recept na dnes

Sezóna bazy je tu: 5 najobľúbenejších receptov Košičanov na výborný bazový sirup

Baza kvitne na každom rohu, a tak sa mnohí z vás pustili do varenia obľúbeného domáceho bazového sirupu. Ten poteší nielen deti, ale príjemne ním prekvapíte aj návštevu.

Ilustračný obrázok k článku Sezóna bazy je tu: 5 najobľúbenejších receptov Košičanov na výborný bazový sirup
Zdroj: TASR

Sezóna kvitnutia bazy čiernej je v plnom prúde a aj vy ste dostali chuť na vynikajúci bazový sirup? Nechajte sa inšpirovať receptami, ktoré sú medzi Košičanmi veľmi obľúbené a osviežte sa tak počas blížiacich sa horúcich dní.

Obľúbený tradičný recept

„Ja chodím zbierať bazu tak ďalej od mesta, teraz jej je všade dosť. Bazový sirup u nás robievame každý rok, keďže deti ho milujú. Ja dávam na liter vody kilo cukru, trochu kyseliny citrónovej, jeden-dva citróny, podľa toho, aké sú veľké a asi 20 kvetov bazy. Bazu a citrón povarím vo vode. Potom to nechám vychladiť a postáť do druhého dňa. Na druhý deň to scedím, pridám cukor a povarím kým to trochu nezhustne. Väčšinou varím viac dávok naraz, keďže je po sirupe veľký dopyt,“ uviedla pre náš portál Kamila, ktorá varí bazový sirup vďaka obľúbenosti na viackrát.

Bazový sirup s mätou

Naša čitateľka Agáta rada pridáva do bazového sirupu aj mätu. „Máme pri dome zasadenú mätu, tak ju v domácnosti často využívam. Samozrejme, dá sa pestovať aj v črepníku. Rada ju pridávam do bazového sirupu, a to buď priamo do sirupu alebo čerstvú do vody s bazovým sirupom. Pripravujem ho ako klasický bazový sirup. Bazu a mätu zalejem vriacou vodou. Nechám 24 hodín odstáť. Potom bylinky precedím a pridám cukor a kyselinu citrónovú, ak mám, tak dám aj citrón,“ podelila sa o svoj recept Agáta a dodala, že čím viac cukru, tým bude sirup hustejší a menej ho spotrebujeme.

„Ja som začala bazu zbierať až pred pár rokmi, keď som u známych ochutnala vodu s bazovým sirupom. Počas horúcich dní je to super osvieženie. Má sa vraj zbierať na prelome mája a júna, vtedy má vraj najviac peľu. Ja dávam do dvoch litrov vody 60 g kyseliny citrónovej. Toto zovrie a do toho potom pridávam 30 kvetov bazy, jeden citrón a nechávam to postáť. Keď sa to vylúhuje, tak pridám cukor a povarím kým to nezhustne,“ pre náš portál priblížila svoj recept Katka, ktorú jedinečná chuť bazy „dostala“ na návšteve u známych.

Namiesto citrónu limetka

Náš čitateľ Jakub pridáva do bazového sirupu namiesto citrónu limetku, a tak si recept prispôsobil po svojom. „Bazový sirup som varil tento rok po prvýkrát, namiesto citrónu som pridal limetku a chutilo to skvele. Na dva litre vody, som použil asi 30 kvetov bazy, 3 limetky, 50g kyseliny citrónovej a kilo a pol cukru. Najlepšie je si urobiť základ ráno, aby sa to počas dňa mohlo lúhovať. Do prevarenej vychladenej vody som pridal kvety bazy, šťavu z limetiek, jednu limetku som aj nakrájal, aby to pekne zavoňalo a kyselinu citrónovú. Nechal som to celý deň stáť, na druhý deň som to scedil, pridal cukor a trochu povaril," podelil sa o svoj recept Jakub.

Čitateľ Jaro sa rád venuje zberu byliniek. Okrem tradičného bazového sirupu si rád zbiera bazu na čaj. „Ja mám veľmi rád vodu s bazovým sirupom, ale veľmi dobrý je aj bazový čaj. Kvety bazy stačí jednoducho natrhať, odstrihnúť stonky, poriadne umyť a usušiť. Na baze si tak pochutnávam aj keď skončí jej sezóna,“ uviedol Jaro.

A aké sú vaše obľúbené recepty z bazy? Napíšte nám a podeľte sa s nami na e-mailovej adrese kosice@global24.sk.

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Košiciach môžete nazbierať medvedí cesnak!

S medvedím cesnakom v kuchyni: Desať receptov, ktoré sú medzi Košičanmi čoraz populárnejšie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM