Aktualizované Rôzne

Silný vietor a husté sneženie: Cestári v Košickom kraji hlásia problémy na cestách

Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) vyhlásila v nedeľu I. situačný stupeň v úsekoch spadajúcich pod stredisko Rožňava a Košice-okolie.

Ilustračný obrázok k článku Silný vietor a husté sneženie: Cestári v Košickom kraji hlásia problémy na cestách
Zdroj: FB Sme šoféri z povolania a pomáhame si navzájom Officiál Fanpage

Pre TASR to potvrdil hovorca KSK Michal Hudák. Dôvodom je husté sneženie sprevádzané silným vetrom.

„Najhoršia situácia je na ceste I/67 v úseku Dobšiná – Dobšinský kopec – Dobšinská Ľadová Jaskyňa a ďalších horských priechodoch,“ uviedol v súvislosti s cestami v Rožňavskom okrese.

V Michalovskom okrese sú cesty zjazdné, no s kašovitou vrstvou snehu. Tá je aj na cestách v okrese Trebišov. „Situáciu komplikuje silný vietor a popadané stromy,“ dodal Hudák.

Aktualizované 12:16 Nepriaznivé poveternostné podmienky v nedeľu ovplyvnili situáciu na cestách v Košickom kraji. V niektorých úsekoch došlo k dopravným obmedzeniam. Informuje o tom košická krajská polícia na sociálnej sieti.

Pri obci Hrhov je v oboch smeroch na nevyhnutný čas uzatvorená cesta, vyťahujú autobus. „Cesta na Hrhov od Dvorníkov je uzavretá pre nákladnú dopravu. Cesta na Dargov je ťažko prejazdná. Veľmi ťažko prejazdná je cesta Štós, kde je súvislá vrstva snehu,“ uvádza polícia. Dobšinský kopec je prejazdný len pre osobné motorové vozidlá, a to v oboch smeroch.

Výjazdy hasičov

Hasiči na východe Slovenska od rána absolvovali približne 60 výjazdov v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou. Väčšinou išlo o popadané stromy a problémy na cestách.

„Doposiaľ evidujeme 47 zásahov. Zasahovali sme v celom Košickom kraji, prevažne v Košiciach a v okrese Košice-okolie, kde konáre stromov popadali na zaparkované autá. Pri Hrhove boli odfúknuté dodávky či zapadnuté autobusy,“ povedal pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach.

Zasahovali aj v okresoch Trebišov, Spišská Nová Ves či Michalovce. „Mali sme aj jeden výjazd k odtrhnutej streche na vodojeme vo Veľkých Kapušanoch,“ do­dal.

V Prešovskom kraji zasahovali hasiči zatiaľ pri 12 udalostiach súvisiacich s počasím. „Okrem popadaných stromov to boli aj autá mimo vozovky,“ potvrdil pre TASR operačný dôstojník KR HaZZ v Prešove.

Horské priechody

Horský priechod Donovaly je pre husté sneženie uzavretý pre nákladnú dopravu nad desať metrov dĺžky. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Pre silné sneženie je znížená dohľadnosť do 50 metrov v okrese Spišská Nová Ves a v lokalitách Jelšava a Dobšiná. Do 100 metrov je podľa SSC pre silné sneženie znížená dohľadnosť na väčšine východného a severného Slovenska. Úsek cesty Srdiečko – Bystrá je zjazdný len so snehovými reťazami.

Povrch vozoviek je v juhozápadnej polovici Slovenska suchý až mokrý, na zvyšku územia sa nachádza čerstvý alebo kašovitý sneh od jedného do dvoch centimetrov. V okolí Trstenej a najmä v okolí Košíc je na povrchu vozoviek vrstva kašovitého snehu do výšky päť až desať centimetrov.

SSC tvrdí, že horské priechody sú väčšinou zjazdné, povrch vozoviek je pokrytý vrstvou čerstvého alebo kašovitého snehu do jedného do dvoch centimetrov.

Niektoré sú uzatvorené

Vrstva snehu do päť centimetrov sa nachádza na horských priechodoch Vernár, Súľová, Grajnár, Podspády, Dobšiná a Štós. Na horskom priechode Pusté Pole je podľa cestárov čerstvý sneh do výšky 15 centimetrov. Bez snehu sú horské priechody Dargov, Zbojská, Vyšehrad, Havran, Šútovce, Biela Hora a Pezinská Baba.

V zimnej sezóne sú pre vozidlá nad desať metrov dĺžky uzatvorené horské priechody Príslop, Šútovce a cesta v úseku Nitrianske Pravno – Fačkovské sedlo.

Horský priechod Herlianske sedlo a cesta Úhornianske sedlo – Krásnohorské Podhradie sú v zimnom období neudržiavané a uzavreté pre všetku dopravu.

Sneženie v Košiciach
20
Galéria

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM