Michal Lendel Správy

Skleníky košickej botanickej prejdú renováciou: Dva mesiace do nich verejnosť nevkročí

V košickej botanickej záhrade UPJŠ sa začne s rekonštrukciou hlavných expozičných skleníkov za takmer 410 000 eur. Oprava je naplánovaná na jeden rok a realizovať sa bude v troch etapách, pričom dva mesiace bude záhrada pre verejnosť zatvorená.

Ilustračný obrázok k článku Skleníky košickej botanickej prejdú renováciou: Dva mesiace do nich verejnosť nevkročí
Zdroj: TASR

Ako informoval rektor UPJŠ Ladislav Mirossay, rekonštrukciu v hodnote bezmála 410 000 eur bude univerzita hradiť z vlastných zdrojov. Opravami prejdú postupne 3 najväčšie expozičné skleníky a to centrálna a dve bočné časti spojených skleníkov odovzdaných do užívania v roku 1958.

Nevyhnutná rekonštrukcia

„Svojmu účelu slúžili tieto skleníky nepretržite 56 rokov a boli vystavené extrémnym podmienkam kvôli interiérovej teplote a vysokej relatívnej vlhkosti vzduchu. Preto je nevyhnutná ich rozsiahla oprava a postupne dôjde u všetkých k výmene a oprave obvodového a strešného plášťa i elektroinšta­lácie,“ uviedol rektor. Rekonštrukcia skleníkov má zlepšiť bezpečnosť, komfort i energetickú úspornosť ich prevádzky.

Samotná obnova skleníkov bude pozostávať z doplnenia chýbajúcich prvkov oceľovej konštrukcie a výmeny jednoduchého zasklenia za prvky z nižšou hmotnosťou a lepšími tepelnoizolačnými vlastnosťami a porovnateľnými optickými vlastnosťami. Sklenené prvky konštrukcií obvodových stien a strechy sa tak vymenia za dutinové polykarbonátové dosky s obojstrannou UV stabilizáciou.

Botanická zatvorená na dva mesiace

Ďalej sa bude realizovať ošetrenie pôvodných nosných a doplnkových oceľových prvkov vhodnými protikoróznymi náterovými hmotami, obnoví sa mechanické vetranie vnútorného prostredia skleníkov otváracích prvkov častí plášťa skleníkov s napojením na novú elektroinštaláciu.

Podľa riaditeľa botanickej záhrady Sergeja Mochnackého, časť rekonštrukcie, ktorá potrvá do 30. júna, neobmedzí prevádzku nerekonštruovaných častí skleníkov a teda aj návštevníkov. „V mesiacoch júl a august bude však botanická záhrada pre verejnosť zatvorená. V ďalších mesiacoch do konca roka 2014 a ďalších rokoch bude pre verejnosť celoročne prístupná," dodal Mochnacký.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM