Webnoviny - Rôzne

Školáci dnes roztancujú Košice štvorylkou

Už štvrtýkrát bude súčasťou jedinečného medzinárodného projektu - European Quadrille Dance Festival (EQDF) aj mesto Košice.

Ilustračné foto SITA/Ivan Fleischer (WEBNOVINY) – Hromadné tancovanie štvorylky si našlo v našom meste tisíce fanúšikov, ktorí sa na podujatí každoročne zúčastňujú a počtom tanečníkov lámu rekordy. O jeho prekonanie sa pokúsia aj tento rok.

S nápadom masového tancovania štvorylky prišli Slovinci, dnes sa toto podujatie koná vo viacerých európskych mestách v rovnaký deň aj čas – 20. mája o 12:00. Štart podujatia je naplánovaný na 8:00, a to prezentáciou škôl. Pokračovať bude generálkou tanca o 11:00 a privítaním účastníkov zástupcom mesta o 11:45. Samotná štvorylka sa začne tancovať na pravé poludnie o 12:00. Na Slovensku sa do akcie pravidelne zapájajú Košice, Prešov a Žilina.

Košice držia slovenský rekord z minulého roka, keď na Hlavnej ulici tancovalo tento dobový párový tanec až 5 308 žiakov prevažne druhého stupňa základných škôl. Tento rok sa pokúsia o zápis nového rekordu s najväčším počtom tancujúcich obyvateľov z jedného mesta. Že ho prekonajú, je už isté. Do dnešného dňa je totiž oficiálne prihlásených 6 100 žiakov. „Vedenie mesta podporuje takéto aktivity, ktoré prispievajú k tomu, aby dnešná počítačová mládež trávila viac času na čerstvom vzduchu. Zároveň chceme v Košiciach vytvoriť nový rekord,“ konštatuje viceprimátorka Renáta Lenártová.

Organizátormi podujatia sú už tradične Tanečný klub Meteor ako lokálny organizátor EQDF, mesto Košice, Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013, n.o. a Košický samosprávny kraj. Hlavným partnerom je Východoslovenská energetika, a.s. Dopravný podnik mesta Košice zabezpečil na tento deň zvláštne autobusy, ktoré budú zvážať deti z jednotlivých sídlisk do centra mesta.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM