Správy

Školákom v Ugande kúpili počítače a... mailujú si s Košičanmi!

Africké deti z ugandskej školy si môžu písať s košickými žiakmi prostredníctvom internetu. Umožnilo im to zakúpenie počítačov do školy v dedinke Unna, ktorá je partnerskou školou košickej základky na Bukoveckej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Školákom v Ugande kúpili počítače a... mailujú si s Košičanmi!
Zdroj: TASR

Základná škola v dedinke Unna na severe Ugandy má tri mesiace novú počítačovú miestnosť. V rámci projektu YouDoToo podporeného UNESCO ju v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou (SKCH) otvoril Úrad vlády SR 16. septembra. Začiatkom decembra sa ukončila prvá fáza projektu.

Prvé stretnutie s počítačom

„V severnej časti Ugandy v dedinke Unna v štátnej škole sa priniesol zázrak počítačov a internetu deťom, ktoré ho v živote ani nevideli,“ priblížil generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák. Z 80 učiteľov, ktorí začali navštevovať tento kurz, sa stretlo s počítačmi iba päť.

Marianu Ištoňovú, ktorá v dedine pracovala ako lektorka, fascinoval pohľad na deti, ktoré sa po prvýkrát stretli s počítačom. „Aj keď predtým ho nepoznali, spôsob, ako s ním začali pracovať a jemná motorika, ktorú pri práci preukázali, svedčia o tom, že projekt rozvíjať počítačovú gramotnosť v tejto oblasti má zmysel,“ uviedla.

Možnosť spoznať africké deti…

Miestni žiaci si tak môžu vymieňať aj mailovú a skypovú korešpondenciu s rovesníkmi zo Základnej školy Bukovecká v Košiciach. Táto škola zo Sídliska nad jazerom je totiž partnerskou školou tej z dedinky Unna na severe Ugandy.

Posolstvo projektu, založeného na solidarite a podpore, vyzdvihla Mária Jedličkova z úradu vlády. „Musím oceniť prístup všetkých, ktorí sa na ňom podieľali, napríklad lektori sa vzdali nároku na honorár,“ uviedla. Ako dodala, oproti pôvodnému návrhu sa podarilo zefektívniť jeho výslednú podobu. „Za rovnaký objem peňazí sme nakúpili dvojnásobný počet počítačov a z obyčajného kurzu, ktorý mal trvať tri týždne sa napokon stal normálny vyučovací predmet, z ktorého deti robili aj skúšku,“ priblížila.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM