Eva Mikulová Správy Samospráva

Školy v meste sú zavreté, primátor kritizuje vládu

V štvrtok ráno začala na Slovensku kvôli šíreniu koronavírusu platiť mimoriadna situácia. Mesto Košice už v predchádzajúcich dňoch prijalo viaceré preventívne opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Školy v meste sú zavreté, primátor kritizuje vládu
Foto: Eva Mikulová

V štvrtok ráno 12. marca začala na Slovensku kvôli šíreniu koronavírusu platiť mimoriadna situácia. Mesto Košice už v predchádzajúcich dňoch prijalo viaceré preventívne opatrenia, ktoré oddnes ešte rozšírilo.

Predpoludním sa konalo zasadnutie protiepidemio­logickej komisie v rámci Krízového štábu mesta Košice. V rámci neho bolo prijatých viacero opatrení.

Kritika vlády

Primátor v tejto súvislosti kritizoval predstaviteľov štátnych orgánov za to, akým spôsobom (ne)informujú obyvateľov. Nepríjemne zostal zaskočený z toho, že ani po takmer týždni od oficiálneho potvrdenia prvého prípadu výskytu koronavírusu na Slovensku nie sú opatrenia vládou nijako koordinované a všetky samosprávy fungujú len v režime odporúčaní.

„Všetky informácie potrebujeme veľmi rýchlo koordinovať, no dostupné informácie sa nám len ťažko analyzujú. Očakávali sme, že sa pred národ postaví hlavný hygienik a vydá jasné pokyny, zákazy a povolenia. My nedostávame takmer žiadne pokyny. Namiesto toho sme boli informovaní o inštrukciách, ktoré vôbec nesúvisia s kompetenciami mesta. Štát nerobí pre samosprávy nič a som veľmi znechutený a zhrozený ako informuje občanov. Tí sú potom zmätení a nevedia, čo sa deje. Takisto je neprijateľné, že sa samosprávy predháňajú, kto príde s lepším návrhom a skôr vydá nejaké nariadenie namiesto toho, aby sme boli všetci jednotní a plnili príkazy z centrálnej úrovne. Vyzývam preto všetkých predstaviteľov miestnej samosprávy a samosprávnych krajov, aby sme postupovali jednotne,“ uviedol primátor.

Voľno pre školy

Primátor vyzval všetkých riaditeľov škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, v ktorých ešte v týchto dňoch prebiehal vyučovací proces, aby na piatok a pondelok udelili všetkým svojim zamestnancom a žiakom riaditeľské voľno.

Po popoludňajšom rozhodnutí Centrálneho krízového štábu SR budú potom od pondelka 16. marca na nasledujúcich 14 dní zatvorené všetky školy.

Na magistráte mesta sa už od dnešného predpoludnia nemusia zdržiavať zamestnanci, ktorí patria do niektorej z rizikových zdravotných skupín, tehotné ženy alebo seniori vo veku nad 60 rokov. Všetci z nich odteraz pracujú z domu.

Väčšina zamestnancov mesta Košice bude pracovať z domu, do budovy magistrátu sa verejnosť nedostane

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM