Aktualizované Veronika Ondo-Cholewová Rôzne Recept na dnes

Skúsený hubár prezradil super INFO: Kde teraz v okolí Michaloviec nájdete najlepšie lokality?

Podľa skúseného michalovského hubára môžeme nájsť po hustom daždi poriadnu kopu húb. Okrem toho nám prezradil, v ktorých lokalitách sa hubám najlepšie darí.

Ilustračný obrázok k článku Skúsený hubár prezradil super INFO: Kde teraz v okolí Michaloviec nájdete najlepšie lokality?
Zdroj: Dnes24.sk

Michalovskí hľadači húb sa vybrali do lesov. Na úlovky sa pozerajú triezvo.Skúsení hubári majú svoje lokality a nie veľmi radi konkrétne miesta prezrádzajú. My sme sa ich však dozvedeli.

Kde sa skrývajú?

Kozáky topoľové našiel vraj napriek dlhému suchu hubár Matúš. Po dlhom čase sa podľa jeho slov tešil ako malé dieťa. Miesto však neprezradil. „Bol som v okolí Morského roka. Sucho. Nie je tam nič,“ povedal Martin. Opačný názor prejavila hubárka Anna z okolia Michaloviec. Tá bola po daždi v rovnakej lokalite a pochválila sa dvoma košíkmi húb. „Červeňaky, kozáky, bedle,“ potvrdila, čo našla. Hubári prezradili svoje tajné miesta.

„Trnava pri Laborci – na Machovej hore, Poruba pod Vihorlatom, okolie Morského oka, Vihorlatské lesy, medzi Suchým a Lesným, Remetské Hámre, okolie Vinného jazera, Vojany, Inovce, v Trnave pri Laborci pri miestnom potoku a na belavarke, v Klokočove pri Šírave. To sú niektoré naše hubárske lokality,“ prezradil skúsený hubár Miloš.

Originálny recept

„Táto zmes je výborná na čalamádu,“ prezradil dôchodca. Na dno pohára dáte horčičné semeno, koriander, suchý kôpor, bobkový list a čierne korenie. „Do pohára natenko nakrájanú zmes: kapusta, kapia, zelená paprika, 2 baranie rožky, zelené paradajky, cibuľa a 5 minút uvarené umyté plávky a muchotrávky ružovkasté,“ diktoval recept. Potom zaliať sladko-kyslým nálevom.

Návod na cca 4 litre: 3 litre vody, 120 g soli, 280 g cukru, l lt 5-ného octu – povariť. Pomer zeleniny podľa gusta, ale tak, aby bolo aspoň 30% húb. Sterilizovať 30 min pri 85 °C.

Foto: ilustračné

Čítajte tiež:

Michalovce zasiahlo divoké počasie: Šoféri zrazu čelili hustému lejaku s vetriskom!

Kde teraz v okolí Michaloviec nájdete huby?
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM