Ilustračný obrázok k článku Skúsený hubár prezradil super info: Kde v Košiciach a okolí nájdete najlepšie lokality?
Zdroj: Dnes24.sk

Skúsený hubár prezradil super info: Kde v Košiciach a okolí nájdete najlepšie lokality?

Hovorí sa, že huby seje Peter a Pavol. Podľa skúseného košického hubára však prvé tohtoročné úlovky môžeme nájsť už teraz. Okrem toho nám prezradil, v ktorých lokalitách sa hubám najlepšie darí i to, ako hríb správne očistiť.

Alexandra Kolínská Rôzne
Alexandra Kolínská Rôzne

Skúsený hubár prezradil super info: Kde v Košiciach a okolí nájdete najlepšie lokality?

Hovorí sa, že huby seje Peter a Pavol. Podľa skúseného košického hubára však prvé tohtoročné úlovky môžeme nájsť už teraz. Okrem toho nám prezradil, v ktorých lokalitách sa hubám najlepšie darí i to, ako hríb správne očistiť.

Ilustračný obrázok k článku Skúsený hubár prezradil super info: Kde v Košiciach a okolí nájdete najlepšie lokality?
Zdroj: Dnes24.sk

Košickí hľadači húb sa na tohtoročnú sezónu pozerajú triezvo. „Momentálne je skôr šťastie na nejaké huby naraziť v okolí Košíc. Je tu dosť sucho a huby rastú najlepšie po daždi. Sezóna však ešte len začína. Nič nie je stratené,“ uviedol nám dlhoročný hubár Pavol (68).

Skúsení hubári majú svoje lokality a nie veľmi radi konkrétne miesta prezrádzajú. Pavol nám však povedal, že najideálnejšie miesta pre rast húb sú napríklad okolie Moldavy nad Bodvou, okolie Myslavy, les pri Nižnom Klatove či Veľká Lodina.

„Tým lenivejším stačí vybehnúť do Šace alebo na Furču. Ja som už tento rok v Šaci objavil dva suchohríby,“ prezradil.

Poradil nám, aj to, ako je dobré huby očistiť. „Najlepšie je urobiť tak ešte v lese. Huby treba vyberať opatrne a ten očistený odpad je dobré dať do diery, odkiaľ sme hríb vytiahli a miesto potom pekne zaryť. Dosť mi kazí náladu, keď príležitostní turisti huby vytrhávajú a nechajú tak. Či je huba jedlá sa dá zistiť aj pohľadom, je to otras, keď všetko rozkopú,“ povedal Pavol.

V Košiciach a okolí môžeme nájsť smrčkovce, hríby, dubáky, plávky, kozáky aj rýdziky a kuriatka. Podľa Pavla sa čerstvé huby dajú použiť do polievky, omáčky aj praženice, ale dajú sa aj zavariť alebo zamraziť, či sušiť. „Napríklad niektoré druhy plávok sa dajú aj vyprážať a sú veľmi chutné,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín