Lukáš Mano Rôzne

Skúškové obdobie na VŠ dáva zabrať psychike

Študenti košických vysokých škôl majú problémy s učením, nedokážu odbúrať stres a vo väčšine prípadov sú leniví.

Tisícky vysokoškolákov v Košiciach sa počas týchto dní pripravujú predstúpiť pred skúšajúceho docenta či profesora a ukázať, ako sú na tom so svojimi vedomosťami. Od svedomitého učenia ich odrádza najmä lenivosť, uprednostňovanie internetu, ale za všetkým sa takisto skrýva stres, s ktorým sa nevedia vyrovnať hlavne slabšie povahy.

Doktorand Prírodovedeckej fakulty UPJŠ, RNDr. Martin Šuľák, hovorí o svojich učiteľských skúsenostiach takto: „Bakalári, ktorých učím, berú štúdium zodpovednejšie, myslia logickejšie. Pozitívne reagujú na podnety, otázky, úlohy. Ako všetci študenti, aj oni si hľadajú cestičky, ako si prácu uľahčiť. Keďže však pracujú v laboratóriu, nemôžu príliš špekulovať.“

Martin dodáva, že dôležité je nabudenie pozitívnej atmosféry a mať určitý odstup a rešpekt.

Študent Strojníckej fakulty TUKE Bc. Michal sa k učeniu nevie prinútiť najmä vtedy, keď do skúšky ostáva ešte sedem dní. Seriózne (pod tlakom) sa začína vzdelávať 3–4 dni pred termínom. „Večer pred skúškou plynie čas rýchlo a zväčša chodievam spať o druhej nadránom, potom si privstanem okolo šiestej a rýchlo si opakujem učivo. Som však už v strese a veci, ktorým by som za iných okolností venoval hodinovú pozornosť, zvládnem za pár minút,“ dodáva Michal.

V tomto období trápenia jednotlivec prežíva ťažké depresie a začína o sebe pochybovať. Žije tak dlho v psychickom vypätí, až stráca objektivitu. Má tendenciu nadhodnocovať úlohy, ktoré má splniť a táto náchylnosť je preňho zdrojom neustáleho napätia. Najväčšou a zároveň najbezpečnejšou pomocou ostáva pozerať sa na svoje dôležité povinnosti s nadhľadom, spraviť si chvíľku voľna (ale nepreháňať to!) a nepodceňovať skúšky ani seba samého.

foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM