Správy

Skvelá správa: Univerzitná nemocnica sa od TOHTO dátumu vráti do bežnej prevádzky

Približne po siedmich mesiacoch majú byť všetkým pacientom opätovne k dispozícii obe pracoviská UNLP.

Ilustračný obrázok k článku Skvelá správa: Univerzitná nemocnica sa od TOHTO dátumu vráti do bežnej prevádzky
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice sa od 1. mája vráti do bežnej prevádzky. Operačné výkony v plnom rozsahu plánujú spustiť od 1. júna. Na štvrtkovom brífingu o tom informovalo vedenie UNLP.

Po siedmich mesiacoch

Približne po siedmich mesiacoch majú byť všetkým pacientom opätovne k dispozícii obe pracoviská UNLP.

To na Rastislavovej ulici bolo v uplynulom období vyčlenené pre pacientov s ochorením Covid-19. „Väčšina reprofilizovaných pracovísk v areáli na Rastislavovej 43 prechádza od 1. mája z ‚Covid prevádzky‘ späť na bežnú. Zatiaľ budeme poskytovať prevažne neodkladnú zdravotnú starostlivosť,“ uviedol výkonný riaditeľ nemocnice pre liečebno-preventívnu starostlivosť Martin Paulo.

Ošetria akútnych

Akútnych pacientov po úraze, nehode či s bolesťami ošetria od soboty na oboch pracoviskách.

Od mája budú fungovať všetky ambulancie ústavnej pohotovostnej služby na Rastislavovej ulici okrem neurologickej ambulancie v štandardnom režime. Do bežného režimu sa už vrátili obe pôrodnice, viaceré ambulancie a niekoľko ďalších pracovísk.

Operácie postupne

Keďže naďalej evidujú pomerne vysoký počet pacientov s ochorením Covid-19 na umelej pľúcnej ventilácii, oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny sa zatiaľ nemôže vrátiť do bežného režimu.

„Anestéziologicko-resuscitační zdravotníci patrili medzi najvyťaženejších zamestnancov nemocnice za uplynulé mesiace, preto budeme operácie spúšťať postupne,“ uviedla nemocnica s tým, že v UNLP zostane 122 reprofili­zovaných kyslíkových lôžok, 22 s pripojením na umelú pľúcnu ventiláciu a 32 high flow oxygenových lôžok.

Neprehliadnite ani ďalšie aktuálne správy:

Operačné výkony v plnom rozsahu plánujú spustiť o mesiac.

Objednávanie pacientov

„Pacienti, ktorí najdlhšie čakajú na plánované operačné výkony, budú objednávaní na základe dĺžky čakania na tento plánovaný výkon a na základe zhodnotenia ich zdravotného stavu. Týchto pacientov budú naše klinické pracoviská telefonicky vyzývať na to, aby sa postupne začali objednávať,“ spresnil Paulo.

V UNLP je momentálne hospitalizovaných 67 pacientov s ochorením Covid-19. Generálny riaditeľ nemocnice Vladimír Grešš pripomenul, že za doterajšie obdobie pandémie nového koronavírusu prijali viac ako 3 600 pacientov s týmto ochorením.

Veľká úspešnosť

Pri lôžkach s umelou pľúcnou ventiláciou sa im podarilo zachrániť v priemere sedem z desiatich pacientov.

Zvládnutie situácie, ako aj plnenie úloh nemocnice v súvislosti s vakcináciou ocenil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

„Nemocnica v Košiciach zvládla veľký nápor covidových pacientov s pomerne veľkou úspešnosťou liečby,“ uviedol. Vo vakcinačnom centre nemocnice doposiaľ podali 47-tisíc dávok vakcíny proti ochoreniu Covid-19.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Viac správ o aktuálnych témach:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM