Jakub Forgács Správy

Slanský hrad pri Košiciach opäť osvetlia: Z veže má byť vyhliadka pre turistov!

Hrad týčiaci sa nad obcou Slanec v okrese Košice-okolie bude v noci zo soboty na nedeľu po roku opäť osvetlený. Pôjde o hlavné lákadlo programu Noc hradných zrúcanín, do ktorých sa zapojila miestna obec a občianske združenie Zachráňme hrad Slanec.

Ilustračný obrázok k článku Slanský hrad pri Košiciach opäť osvetlia: Z veže má byť vyhliadka pre turistov!
Zdroj: TASR

Hlavný program podujatia sa oproti minulému roku presunie z hradného areálu do historického parku v podhradí. „Na hrade sme začali veľké rekonštrukčné práce a niektoré stavebné prvky, lešenia a podobne nedovoľujú voľný pohyb na celom nádvorí,“ vysvetlil starosta obce Jozef Bela.

Návštevníkov v obnovenom parku s historickými fontánami čaká od 19:00 program so skupinou historického šermu Dagstyrr, ktorá predstaví historické zbrane, ako aj ich použitie v boji. Záujemcovia sa dozvedia o dejinách hradu, pripravené budú ukážky zo života v minulých stáročiach. Po ohňovej šou bude nočný výstup na hrad, ktorý zavŕši vysvietenie hradieb. Odvážlivci si na hrad pre tmu musia vziať baterky a mať pevnú obuv. „Nasledovať bude voľná zábava s občerstvením, ľudia tam budú môcť zostať v podstate do rána, hrad bude svietiť po celú noc,“ uviedol starosta.

Slanský hrad prechádza aktuálne rekonštrukciou, ktorá zahŕňa domurovanie koruny veže Nebojsa. Z programu ministerstva kultúry Obnov si svoj dom na to vyčlenili sumu zhruba 40 000 eur. „Radi by sme vežu do konca novembra aj zastrešili. Je to veľká výzva, ale snáď sa nám to podarí,“ povedal Bela. Lešenie je postavené vo vnútri veže až po korunu, na domurovaní pracuje podľa starostu 16 robotníkov a koordinátor.

Obec chce v budúcnosti urobiť z veže, ktorá je dominantou širokého okolia, vyhliadku pre turistov, potrebné však bude jej statické zabezpečenie. Minulý rok vybudovali z dediny na hrad spevnený turistický chodník.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM