Lukáš Mano Kultúra

Slovenské a české koláže vo Východoslovenskej galérii

Najcennejšie koláže slovenských a českých autorov vystavuje Východoslovenská galéria (VsG) v Košiciach do 27. februára. Výstava Papier kole, ktorá približuje 270 koláží 60 umelcov, ponúka rozličné výtvarné experimenty, mnohé z nich prechádzajú do pri

Podľa komisára výstavy Mira Procházku, každý si medzi nimi nájde „to svoje“. „Koláž je hravá, naznačuje veľa polôh, od abstrakcie až po figuráciu,“ priblížil dnes Procházka na tlačovej konferencii v Košiciach. Návštevníci uvidia hravé, vážne, ale aj erotické motívy. Koláže reprezentujú 20. a 21. storočie.

Riaditeľka galérie Lenka Lešková uviedla, že hodnota celej zbierky predstavuje 300.000 eur. „Výstavu sme zrealizovali za 10.000 eur, čo je, myslím, na takú hodnotnú výstavu pre Košice, malý peniaz,“ dodala. Galéria navyše na výstavu koláží získala peniaze z vlastných zdrojov.

Ozdobou sú podľa Procházku napríklad Toyenove zbierky, zaujímavá je tvorba Alberta Marenčina či Rudolfa Fabryho. Nájsť tam možno aj koláž, ktorá predstavuje akýsi denník života, zostavený z každodenných ve­cí.

Východoslovenská galéria chce podľa jej riaditeľky ďalej pokračovať vo výstavách, na ktorých je využívaný papier. „Zámerom bolo predstaviť široký diapazón slovenskej a českej koláže. Myslím, že ešte nie je úplne vyčerpaný,“ komentovala. Potešilo ju, že autori prisľúbili, že svoju koláž darujú galérii, čím sa obohatí jej zbierka.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM