Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Slovensko bude stredobodom pozornosti po celom svete: Toto u nás ešte nebolo

Tisíce športovcov z celého sveta sa predstaví na svetom športovom podujatí v metropole východu a priľahlých regiónoch. Pôjde aj o významnú prezentáciu našej krajiny.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko bude stredobodom pozornosti po celom svete: Toto u nás ešte nebolo
Zdroj: Adam Stečák

Viac než 4000 športovcov z celého sveta sa predstaví na veteránskych majstrovstvách sveta v orientačnom behu, ktoré sa uskutočnia 7.- 14. augusta v Košiciach a priľahlých regiónoch. Podľa organizátorov môže byť šampionát impulzom pre rozvoj tohto športového odvetvia na Slovensku, takisto pôjde aj o významnú prezentáciu krajiny, košického regiónu i samotného mesta.

Nie zanedbateľné budú i priame ekonomické dopady, keďže tisícky účastníkov tvorení najmä športovcami z krajín s nadpriemernou kúpnou silou strávi v Košiciach 8–10 nocí pri očakávanom využití všetkých druhov služieb spojených s turizmom a pobytom v cieľovej destinácii.

Tisíce športovcov

Na šampionáte sa predpokladá účasť 4000–4500 športovcov z približne 50 krajín sveta. K prvému termínu uzávierky prihlášok, ktorý uplynul 7. januára, sa na MS prihlásilo takmer 3100 pretekárov zo 44 krajín. Najväčšie zastúpenie má zatiaľ Švédsko (470), nasleduje Česko s viac ako 440 prihlásenými pretekármi.

Najstarším prihláseným účastníkom je Rune Isaksson zo švédskeho Helsingborgu v M95. Zo známych mien sú medzi prihlásenými napríklad aj majster sveta zo štafiet v roku 2012 Tomáš Dlabaja z Česka (M35), jeho krajania Michal Jedlička a Michal Horáček (bronz štafety MS 2001, M40), Jana Galiková (striebro a 2× individuálny bronz z MS, W55), niekoľkonásobný veteránsky majster sveta v šprinte Nick Barable z Veľkej Británie (M45), dvojnásobný strieborný medailista z MS Michael Wehlin zo Švédska (M55), či niekoľkonásobná veteránska majsterka sveta Lotyška Alida Abolová (W65, bronz MS 1989).

Viaceré lokality

Program šampionátu je rozvrhnutý do deviatich dní a viacerých lokalít na východnom Slovensku. Vyvrcholí 14. augusta finále na dlhej trati na Silickej planine. Do prípravy podujatia bude zapojených množstvo inštitúcií, spoluorganizátorov, usporiadateľov a dobrovoľníkov.

Celú organizačnú schému zastrešujú Medzinárodná federácia orientačného behu (IOF), Slovenský zväz orientačných športov, mesto Košice, Košický samosprávny kraj, Technická univerzita v Košiciach, Klub orientačného behu ATU Košice, Klub orientačného behu Kysak a Progress Promotion Košice.

Nad jednotlivými disciplínami MS prevzali patronát primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (šprint), prezident SOŠV Anton Siekel (stredná trať) a predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka (dlhá trať). Športovými ambasádormi MS sa stali olympijskí víťazi Anastasia Kuzminová, Michal Martikán a Matej Tóth.

Prestížna športová súťaž

„Veľmi nás teší, že takáto prestížna športová súťaž sa v roku 2020 bude po prvýkrát konať na Slovensku, o to viac, že majstrovstvá sveta veteránov v orientačnom behu sa uskutočnia v Košickom samosprávnom kraji. Východ krajiny sa tak po minuloročnom hokejovom šampionáte na pár dní opäť stane stredobodom pozornosti slovenských aj zahraničných športových fanúšikov. Dúfame, že športovci a ich rodinní príslušníci či fanúšikovia budú s poskytnutými službami v Košickom kraji spokojní a vo voľnom čase si vyberú aj z bohatej ponuky výletov v našom kraji. Konanie športového podujatia takého formátu bude pre nás veľkým prínosom a veríme, že pomôže pozitívne spropagovať Košický kraj aj v zahraničí a pritiahne na východ Slovenska opäť viac turistov,“ uviedol na utorkovej tlačovej konferencii v Košiciach predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Hostiteľ majstrovstiev

„Som veľmi poctený, že práve naše mesto bude jedným z hlavných hostiteľov majstrovstiev sveta v orientačnom behu veteránov. Špeciálne sa teším na šprint, ktorý sa bude konať v centre mesta. Košičania majú radi beh v každej jeho podobe, o čom svedčia aj desaťtisíce divákov počas Medzinárodného maratónu mieru. Som presvedčený, že aj tentoraz pritiahnu športové zápolenia do centra nášho mesta množstvo divákov, ktorí potleskom a skandovaním ocenia výkony bežcov. A verím, že aj toto podujatie pritiahne mladé talenty, aby sa začali venovať tomuto krásnemu športu,“ uviedol primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

Boj o medaily

Na MS v Košiciach majú slovenskí pretekári predpoklady bojovať o medaily. Preteky sa odohrajú v atypických terénoch, kladúcich veľké nároky na techniku orientácie (Silická planina), na čo sú slovenskí pretekári zvyknutí vzhľadom na to, že v tomto prostredí často trénujú a súťažia.

K favoritom budú patriť bývalý košický pretekár Peter Barcík, či Marián Dávidík, ešte donedávna aktívny pretekár v elitných kategóriách, dvakrát tretí na minuloročných MS v Rige. Medzi sprievodné podujatia bude patriť tradičný Pohár Slovenského krasu, ktorý zahŕňa Veľkú cenu Slovenska a Pohár rektora Technickej univerzity v Košiciach.

Je to o 5-dňové podujatie s účasťou približne 700–800 pretekárov vo veku 8–34 rokov, ktoré bude prebiehať súčasne s MS tak, aby si aj širšia verejnosť a orientační bežci mimo vekových kategórií MS mohli vyskúšať trate v atmosfére a kulisách svetového šampionátu. Informácie pochádzajú z tlačovej správy organizátorov.

Program MS 2020

  • piatok 7. augusta: akreditácia, tréning / Košice – Kulturpark, areál UVLF
  • sobota 8. augusta: kvalifikácia šprint, otvárací ceremoniál / Košice – areál TU
  • nedeľa 9. augusta: finále šprint / Košice-centrum
  • pondelok 10. augusta: voľný deň, tréning / Lemešany
  • utorok 11. augusta: kvalifikácia stredná + dlhá trať / Budimír
  • streda 12. augusta: finále stredná trať / Kokošovce
  • štvrtok 13. augusta: voľný deň, tréning / Silická planina
  • piatok 14. augusta: finále dlhá trať / Silická planina, záverečný ceremoniál

K významným športovým akciám v Košiciach patrí aj podujatie Medzinárodného maratóna mieru v Košiciach. Pozrite si video z 96. roč.

Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: archívne foto z Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM