Veronika Hunyadiová Správy

Smutný pohľad na centrum Košíc: Prázdne podniky a predaj iba cez okienko, FOTO

Sprísnenie opatrení sa dotýka väčšiny podnikateľov. Boli sme sa pozrieť, ako to v Košiciach vyzeralo počas prvého dňa v čiernej farbe.

Ilustračný obrázok k článku Smutný pohľad na centrum Košíc: Prázdne podniky a predaj iba cez okienko, FOTO
28
Galéria

Okres Košice sa od pondelka 15. novembra nachádza v čiernej farbe COVID automatu. Znamená to najprísnejšie opatrenia vrátane zatvorených reštaurácií a kaviarní, a to aj pre zaočkovaných ľudí. Podniky môžu mať v čiernych okresoch k dispozícii len okienkový predaj a rozvoz. Boli sme sa pozrieť ako to v prvý deň čiernej farby vyzeralo v centre Košíc.

Iba zo sebou

Aj keď sa to dnes na Hlavnej hemžilo ľuďmi, okolie reštaurácií a kaviarní značne utíchlo. Terasy, ktoré boli ešte nedávno plné ľudí, boli dnes poskladané alebo pozakrývané. A našli sme aj prevádzky, ktoré dnes boli zatvorené úplne.

Väčšina podnikov na Hlavnej aj v bočných uličkách prešla na okienkový predaj a do dverí si vyložili pulty a stoly na obsluhovanie. Ľudia si tak mohli cez obed kúpiť aspoň jedlo alebo kávu zo sebou. Oproti bežným dňom, keď mohli byť prevádzky a terasy otvorené, bolo ale zákazníkov pomenej. „Ľudia chodia, ale nie v takom množstve ako obvykle. Dúfame, že sa to čo najskôr uvoľní a budeme môcť otvoriť," povedala nám obsluha v jednej z reštaurácii na Hlavnej.

Najväčší úspech dnes mali jedlá „do ruky“ ako bageta, kúsok pizze či kebab, ktoré ľudia jedli na lavičke alebo priamo pred prevádzkou. O zákazníkov úplne neprišli ani kaviarne. Viacero podnikov tiež ponúka aj jedlá a nápoje typické pre vianočné čas a kúpiť si môžete punč, varené víno, medovinu aj langoše.

Nemilé prekvapenie

Na nový režim upozorňovali zákazníkov oznamy na dverách alebo tabule pred prevádzkami. „Do zverejnenia nových opatrení je reštaurácia otvorená v režime okienkový predaj. Akonáhle budú nové opatrenia vydané platným nariadením, otvoríme podľa nich," znel jeden z oznamov.

Z nových pravidiel boli nemilo prekvapení najmä návštevníci mesta, ktorí o nových pravidlách netušili. Sklamaná zostala aj rodina s deťmi, ktorá mala v pláne obed v reštaurácii. „Sme z iného mesta a nevedeli sme, že sa to nedá,“ reagovali po tom, čo sa sa od servírky dozvedeli, že sa dnes vo vnútri nenajedia a môžu dostať iba zabalené jedlo.

Ako to dnes v centre Košíc vyzeralo si pozrite v priloženej galérii.

Terasy a prevádzky v centre Košíc počas čiernej farby okresu
28
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM