Správy

Smutný pohľad: Ružín sa opäť premenil na stoku! FOTO, VIDEO

Vodná nádrž Ružín sa pravidelne plní odpadom z okolitých obydlí a osád. Nový environmentálny projekt by mal problém konečne vyriešiť.

Zdroj: TASR/František Iván

Environmentálny projekt Za čisté Slovensko bez odpadov a plastov odštartovali v piatok zástupcovia rezortov životného prostredia, dopravy a práce na vodnej nádrži Ružín, ktorú dobrovoľníci a aktivisti každoročne čistia od nahromadeného odpadu.

Ide o najrozsiahlejšiu aktivitu zameranú na zber a recykláciu odpadu, ktorá spojila tri rezorty. Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) môže Ružín priniesť rozvoj turizmu, ako aj veľa príležitostí na šport a rekreáciu.

Pomôže zálohovanie

„Potrebujeme však pokračovať v systémových zmenách. Problém odpadov, ktoré opticky vyzerajú hrozne, posunieme plavidlami, ktoré budú na jednotlivých nádržiach zbierať povrchový plastový odpad, a odstránime ho aj tým, že od 1. januára budúceho roka budú zálohované všetky fľaše – hliníkové obaly a PETfľaše. Verím, že potom sa ani jediná, keď bude možnosť za ňu získať 15 centov, neocitne na hladine,“ povedal. Finančné prostriedky na vodné toky a obnovu vodných diel budú podľa neho k dispozícii cez fond obnovy.

Zástupcovia rezortov si v rámci programu prezreli nádrž Ružín, v ktorej sa opakovane cez vodné toky Hornád a Hnilec z okolitých obydlí a osád hromadia stovky ton odpadu. Budaj ocenil účinnosť novej nornej steny na rieke Hornád, ktorá zachytáva odpad, ako aj aktivity občianskeho združenia Ružínska priehrada.

Čo s odpadom?

Súčasťou riešenia problému je aj spracovanie odpadu v rámci cirkulárnej ekonomiky. Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR chce byť súčinné pri uvádzaní nových stavebných výrobkov a materiálov s použitím recyklovaného odpadu na trh.

„Budeme podporovať, aby sa takéto výrobky, pokiaľ to ich vlastnosti umožnia, využívali aj vo veľkých verejných zákazkách a aby sa čím ďalej tým viac realizovali takzvané zelené verejné obstarávania,“ povedala štátna tajomníčka ministerstva Katarína Bruncková. Verí, že pilotná časť projektu s názvom Panenská turistika na Ružíne bude pre ostatné časti Slovenska príkladom aj v oblasti rozvoja cestovného ruchu.

Ďalšie enviro témy

Pilotný projekt

Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny vidí možnosti zapojenia sa do environmentálneho projektu predovšetkým v oblasti zamestnávania ťažko zamestnateľných a marginalizovaných skupín obyvateľstva. Riaditeľ košického úradu práce Michal Michalov prisľúbil pomoc rezortu pre sociálne integrované podniky formou príspevku na zamestnanosť pre tých, ktorí sa budú v rámci projektu aktívne podieľať na zbere a triedení odpadu.

Koordinátorom pilotného projektu je predseda výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina). „Okolie vodného diela Ružín je pre nás východniarov pýchou vďaka národným parkom a nádhernej prírode, ale aj veľkou hanbou, že sme pripustili dnešný environmentálny stav vodného diela Ružín, ako aj prítokov riek Hnilec a Hornád. Dnešným dňom toto dedičstvo nedávnej minulosti chceme ukončiť a som rád, že sa práve východ Slovenska a okolie vodného diela Ružín stane pilotným projektom najväčšej environmentálnej akcie zameranej na zber a recykláciu odpadov,“ povedal.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Ružín plný odpadu
6
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM