Ladislav Rovinský Rôzne

Sneh v Košiciach niečo prikryl a niečo odkryl.

Prikryl neporiadok a odkryl nepripravenosť mesta...

ZÁKON MYSLÍ NA VŠETKO

Závady v zjazdnosti diaľníc, ciest a miestnych komunikácií sú bez prieťahov povinní odstraňovať ich správcovia – v podmienkach Košíc Národná diaľničná spoločnosť a.s., mesto Košice a mestské časti.

Závady v schodnosti priechodov pre chodcov na miestnych komunikáciách a prejazdných úsekoch ciest cez obce. Aj závady v schodnosti miestnych komunikácií určených výhradne pre chodcov, sú povinní odstraňovať správcovia miestnych komunikácií. V podmienkach Košíc, mesto Košice a mestské časti.

Pokiaľ závady v zjazdnosti ciest a miestnych komunikácií sú povinní odstraňovať ich správcovia bez prieťahov – pri chodníkoch a priechodoch je zákon benevolentnejší, tu hovorí len o časovo bližšie nedefinovanej povinnosti. Povinnosť mesta Košice a mestských časti tu ale je. (Aj keď s prieťahmi.)

Z toho sa mesto Košice ani mestské časti nevykrútia…

Ale. Ale. Ale…

SPRÁVCOVIA MIESTNYCH KOMUNIKÁCIÍ ZA CHODNÍKY PRAKTICKY ZODPOVEDNÍ NIE SÚ.

Svojej povinnosti sa správcovia komunikácií šikovne zbavujú na úkor vlastníkov, správcov a užívateľov priľahlých nehnuteľností.

Vlastníci, správcovia alebo užívatelia nehnuteľností sú povinní odstraňovať závady v schodnosti chodníkov priľahlých k nehnuteľnosti – a to opäť „bez prieťahov“. Kde začína a kde končí „priľahlosť“ chodníka nevedno – niektorí sa dozvedia až pri udelenej pokute.

Takže – síce závady v schodnosti miestnych komunikácií určených výhradne pre chodcov, sú povinní odstraňovať správcovia miestnych komunikácií (mesto a mestská časť) ale za chodníky vlastne zodpovední nie sú.

U NÁS TAKÁ OBYČAJ LOPATU SI POŽIČAJ

Prečo? Za chodníky správcovia komunikácií zodpovední nie sú – lebo – div sa svete – v meste väčšina chodníkov prilieha ku nejakej nehnuteľnosti. A tak, vážení, pozor – lopatu do ruky – bez prieťahov (!).

Čistením chodníkov počas zimnej údržby sa rozumie ich zametanie, odstraňovanie snehu, ľadu, blata a pod. Subjekty zodpovedné za zimnú údržbu musia byť vybavené potrebným náradím. (Len čakám, kedy to príde primátor či ním poverený úradník kontrolovať.)

AK NESTAČÍ ZÁKON – POMÔŽE VZN

Mesto sa s občanom nepára: Chodníky musia byť vyčistené každý deň do 6:00 hod. ráno. V prípade zlých poveternostných podmienok musí vyčistiť i v priebehu dňa, podľa potreby.

Mesto má na čistenie chodníkov čas. Nestíha a my občania to máme pochopiť. Dokonca ústami svojho „vravčiaka“ niečo hovorí o nedostatku finančných prostriedkov. Vlastník budovy alebo jej užívateľ musí čistiť ihneď – a žiadne výhovorky, že nemá na lopatu. Má mať.

Vlastník budovy je povinný zverejniť viditeľne meno a adresu osoby, poverenej udržiavať chodník v dobrom stave. Čiže nestačí napísať za „čistotu zodpovedá KO..T, a.s.“ – treba pekne vypísať: meno, priezvisko a adresu osoby, poverenej udržiavať chodník v dobrom stave.

OBČAN NEVOĽNÍK

Pod zákonom 135/1961 sú podpísané kreatúry zo záhrobia Antonín Novotný, Zdeněk Fierlinger a Viliam Široký. Napriek všetkým novelizáciám nevoľnícka povinnosť starať sa o cudzí majetok ostala nedotknutá.

Pod všeobecným záväzným nariadením 33/1996 o zimnej údržbe a jeho novelizácii sú podpísaní Rudolf Schuster (1996) a Zdenko Trebuľa (2000). V súčasnosti VZN volá po novelizácii. Je v ňom mnoho nepresností a anachronizmov.

A ČO KNAPÍK ?

František Knapík sa už pod ďalšiu novelu asi nepodpíše.

Mohol sa a mal …

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM