Aktualizované Krimi

Šok počas OMŠE: Vulgárny muž na východe napadol mladého kňaza!

Podľa polície zákon pri tomto trestnom čine stanovuje pre páchateľa trestnú sadzbu odňatia slobody až na tri roky.

Ilustračný obrázok k článku Šok počas OMŠE: Vulgárny muž na východe napadol mladého kňaza!
Zdroj: Facebook.com/ONline Bardejov

Hneď na Nový rok došlo podľa polície počas slúženia liturgie v gréckokatolíckom chráme v Bardejove k napadnutiu kňaza. Redakciu Dnes 24 o tom informovala hovorkyňa KR PZ v Prešove Jana Ligdayová.

„Muž rukou udrel kňaza do ramena. Napadnutý kňaz (26) neutrpel žiadne zranenia, k útoku ale došlo na mieste verejnosti prístupnom,“ vysvetlila hovorkyňa.

Až tri roky

Prípadom sa podľa jej slov zaoberá poverený príslušník Obvodného oddelenia Policajného zboru v Bardejove, ktorý začal trestné stíhanie vo veci prečinu výtržníctva.

„Zákon pri tomto trestnom čine stanovuje pre páchateľa trestnú sadzbu odňatia slobody až na tri roky,“ doplnila Ligdayová.

Reakcia arcibiskupa

Incident pri ktorom došlo k napadnutiu gréckokatolíckeho duchovného v Bardejove, je ohrozením osoby kňaza v jeho službe. Tvrdí to gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ. Informoval o tom hovorca Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie Michal Pavlišinovič.

„S ľútosťou som prijal správu o útoku výtržníka na nášho mladého kňaza, ktorý sa odohral počas slávenia liturgie na Nový rok vo farnosti na sídlisku Vinbarg v Bardejove. Slovensko bolo vždy charakterizované ako národ so silnými kresťanskými koreňmi viažucimi sa na duchovné dedičstvo sv. Cyrila a Metoda, čo je zakotvené aj v preambule Ústavy SR. S veľkým rozrušením som vnímal už ataky, ktoré sa pred niekoľkými mesiacmi udiali na Slovensku, či už šlo o posprejované kostoly a kláštor v Bratislave, alebo útok zbraňou na kostol v Dúbravke,“ povedal Babjak.

Aktuálny incident je však podľa neho už ohrozením osoby kňaza v jeho službe.

„Pre mňa je to nepochopiteľný skutok. Chápem, že situácia v spoločnosti je aj pod vplyvom pandémie nového koronavírusu napätá, no takéto prejavy nič nevyriešia. Kresťanstvo podľa vzoru Ježiša Krista šíri lásku, pokoj a odpustenie,“ skonštatoval Babjak. „Dávajme dobrý príklad mladej generácii, aby nestrácala ideály, aby neblúdila v rozmanitých spletiach nadávok, pohoršení a segregačných postojov,“ doplnil.

Modlitba a odpustenie

Incident sa podľa Pavlišinoviča odohral v sobotu (1. 1.) v gréckokatolíckom Chráme bl. hieromučeníkov Pavla Petra Gojdiča a Vasiľa Hopka na sídlisku Vinbarg v Bardejove. Počas slávenia svätej liturgie predstúpil pred kňaza muž, ktorý mal oblečenú bundu s urážlivým textom voči Bohu. Po tom, ako kňaz predniesol čítanie zo svätého evanjelia muž k nemu pristúpil a udrel ho do pravého ramena. K výtržníkovi hneď pristúpili blízko stojaci veriaci a vyviedli ho z chrámu. Muž aj počas tohto momentu v chráme vulgárne nadával.

„Kňaz v závere liturgie povzbudil veriacich, aby mali s výtržníkom pochopenie, pomodlili sa za neho a odpustili mu. O tento incident sa ihneď začala zaujímať polícia a prípad je v štádiu vyšetrovania,“ dodal Pavlišinovič.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM