Veronika Ondo-Cholewová Rôzne Recept na dnes

Špeciality starých mám spod Vihorlatu, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú

Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj u nás, na Zemplíne. Prinášame vám 5 špecialít našich starých mám, ktoré vám určite zachutia.

Ilustračný obrázok k článku Špeciality starých mám spod Vihorlatu, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú
Zdroj: TASR

Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy na Zemplíne.

Zemiaky, múka, masť, kyslá kapusta a slanina boli typickými surovinami, ktoré sa denne používali v kuchyniach. Príprava pokrmov nebola vôbec zložitá a vyžadovala si aj krátky čas na realizáciu. Postupom času však tieto recepty z kuchýň zmizli. Keď neviete, čo si máte pripraviť na obed či večeru, tak vám prinášame päť jedál, ktoré sa kedysi často pripravovali v našom okrese.

Čeregy podľa starej mamy

SUROVINY: 550 g polohrubej múky, 0,25 l kyslého mlieka, vajce, tuk, práškový cukor, sóda bikarbóna, soľ. Mlieko, múku, vajce a soľ zmiešame na vláčne cesto.

POSTUP: Pridáme pol kávovej lyžice sódy bikarbóny, premiešame a na doske vyvaľkáme. Cesto krájame na štíhle kosoštvorce, ktoré po oboch stranách vyprážame na horúcom tuku. Hotové posypeme práškovým cukrom.

Kapušniki

SUROVINY: 500 g polohrubej múky, 1 droždie, 250 ml mlieka, 1 lyžicu cukru, 80 g masla, soľ, 500 g kyslej kapusty, 1 lyžicu masti, cukor, soľ

POSTUP: Pripravíme si kvások z mlieka, droždia a lyžice cukru. Múku, cukor, maslo a soľ zmiešame a pridáme ku kvásku. Zamiesime cesto a necháme na teplom mieste podkysnúť. Cesto na doske rozvaľkáme, pokrájame na 6×6 cm štvorce, dáme kapustu udusenú na masti ochutenú cukrom a soľou. Zabalíme do šatôčky. Ukladáme na vymastený plech a upečieme v rúre.

Makové lokše

SUROVINY: 600g zemiaky varené v šupkách, 200g múka hladká, štipka, soľ, masť kačacia, mak mletý, cukor mletý práškový, lekvár slivkový

POSTUP: Zemiaky uvarené v šupke olúpeme a na pomúčenom lopári roztlačíme. Pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Rozšúľame ho, pokrájame na kúsky, na pomúčenom lopári vyvaľkáme do kruhu a pečieme na horúcej platni. Upečené pomastíme, potrieme lekvárom, posypeme mletým makom, cukrom a stočíme.

Dedova zámeška

SUROVINY: 250 g kukuričná krupica, 50 g múka hrubá, soľ, 100 g maslo, na sladko: 100 g cukor kryštálový

POSTUP: Premytú kukuričnú krupicu varíme v osolenej vode do zhustnutia. Zahustíme hrubou múkou.Polejeme roztopeným maslom a podávame s acidofilným mliekom. Alebo môžeme podávať na sladko.

Krúpy s mliekom podľa pramamičiek

SUROVINY krúpy, maslo, soľ, mlieko

POSTUP: Do hrnca nasypeme trochu jačmenných krúpov, tých najmenších, a zalejeme dvojnásobným množstvom vody. Osolíme a varíme, kým nie sú krúpy mäkké. Teplé dáme na tanier s kúskom masla a zalejeme studeným mlieko. Mlieko potom dolievate podľa potreby. Radšej menej, lebo sa vám rýchlo oteplí. Pozor krúpy musia byť teplé a mlieko studené inač to nie je ono. Zdravé a výborne jedlo našich pramamičiek.

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Zistili sme 10 najčastejších krstných mien v Michalovciach: Nájdete medzi nimi aj to svoje?

DÁTUMY, na ktoré môžeme byť právom hrdí: Viete kedy prišiel do Michalovec prvý vlak, či kedy sa tu hral prvýkrát futbal?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM