Správy

Splav Hornádu v Slovenskom raji funguje už rok, po zime je opäť prístupný

Denne môže korytom rieky preplávať maximálne 70 lodí. Splavovanie je povolené pre jedno alebo dvojmiestne lode, teda kajaky, kanoe a nafukovacie člny.

Ilustračný obrázok k článku Splav Hornádu v Slovenskom raji funguje už rok, po zime je opäť prístupný
Zdroj: TASR

Počas zimnej uzávery sa vodáci na rieku s loďami nedostali, v týchto dňoch je pre nich 11,75 kilometra dlhý úsek od Hrabušíc do Čingova v jednej z najatraktív­nejších častí národného parku nazvanom ako Prielom Hornádu opäť prístupný.

Splav rieky zastrešuje Správa Národného parku Slovenský raj. Prielom Hornádu je zaradený do najprísnejšej A zóny ochrany, teda ide o jedno z najcennejších území národného parku, v ktorom sa nachádza viacero prírodných úkazov. Povolenie na splav vydáva správa národného parku.

„Výška hladiny rieky Hornád na vodomernej late v Hrabušiciach musí byť v deň splavu o 8.00 h v rozmedzí od 70 do 110 centimetrov. Ak je voda nad 110 centimetrov, splav sa uzatvára,“ uvádza sa v prevádzkovom poriadku splavu.

Ako sa uvádza v prevádzkovom poriadku splavu, viacmiestne lode a rafty sú zakázané.

„Rieka sa môže splavovať od 1. mája do 31. októbra, avšak na nástupnom mieste na Hrabušickom mýte musí mať hladina Hornádu najmenej 70 centimetrov, aby vodáci nemuseli lode v prielome prenášať,“ informoval riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil.

Splav je spoplatnený. Vyzbierané peniaze chcú ochranári použiť na čistenie odpadov a prerezávanie stromov v blízkosti koryta rieky. Podľa Dražila v prípade nelegálneho splavovania bude udelená pokuta do výšky 66 eur. Vlani absolvovalo splav Hornádu podľa Dražila okolo 800 návštevníkov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM