Zuzana Vajayová Rôzne

Spolok Košičanov chce zachrániť stromy, zvažuje aj právne kroky

Výrub stromov v košickom mestskom parku naďalej kritizuje Spolok na podporu skrášľovania Košíc. Je pripravený využiť všetky právne prostriedky pre ich záchranu.

Mesto rozhodlo o výrube 43 stromov v prvej etape pre projekt, ktorý je súčasťou Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) 2013. Pôvodne bolo v pláne vyrúbať viac stromov.

„Je potešujúce, že navrhovaný počet určených na výrub je podstatne nižší. Pokiaľ v predchádzajúcom projekte z roku 2009 na výrub bolo určených cez 350 stromov – v projekte EHMK 2013 bolo navrhovaných na výrub 163 stromov a mesto Košice rozhodovalo v prvej etape o 65 z nich,“ uviedol pre TASR Ladislav Rovinský zo spolku.

Tvrdí však, že výrub nie je nevyhnutný u všetkých stromov a preto možno niekoľko z nich zachovať. „Niektoré sú mimo frekventovanej zóny a ohrozenie osôb je minimálne a u niektorých z nich možno stromy zachrániť (liečiť a mechanicky zabezpečiť) s využitím prostriedkov európskych fondov,“ vysvetlil Rovinský.

Spolku sa tiež nepáči, že mesto súhlasilo s výrubom 24 stromov „z kompozičných dôvodov“. Stromy podľa Rovinského „nie je možné rúbať len preto, že sa niekomu nehodia do kompozície“. Spolok sľubuje, že sa proti výrubu v takom rozsahu dôsledne ohradí. „Sme pripravení použiť všetky právne prostriedky pre záchranu stromov v našom mestskom parku,“ odkázal mestu.

Projekt revitalizácie mestského parku vypracoval víťaz medzinárodnej verejnej architektonickej súťaže (2010) – spoločnosť JELA, s.r.o.

Mesto sa už skôr vyjadrilo, že prirodzenou súčasťou revitalizácie je aj nevyhnutný výrub chorých, prestarnutých, druhovo nevhodných drevín a taktiež výrub stromov, ktorý súvisí s obnovou pôvodnej historickej koncepcie parku. „V nadväznosti na uvedené, jednou z podmienok mesta bolo striktné obmedzenie výrubov na minimum, spolu s podmienkou ich nahradenia novou kvalitnou zeleňou s obvodom kmeňa minimálne 18 cm a výškou minimálne 260 cm,“ upozornilo mesto.

Vedenie Košíc je zároveň presvedčené, že realizácia tohto projektu bude prínosom pre nás všetkých ako obyvateľov mesta Košice. „Krásu a čistotu nášho "zeleného srdca“ určite raz ocenia nielen budúce generácie Košičanov, ale aj všetci tí, ktorí navštívia naše nádherné mesto nielen v roku 2013, t.j. v čase, kedy Košice budú Európskym hlavným mestom kultúry, ale i kedykoľvek v nasledujúcich rokoch," odkázalo vedenie Košíc.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM