Veronika Hunyadiová Správy

Športovú halu konečne opravia: Angels aréna bude domovom viacerých športov, FOTO

Športová hala v Starom Meste bude po rekonštrukcii moderným športovým stánkom. Vonkajšia časť zároveň dostane historickú podobu.

Ilustračný obrázok k článku Športovú halu konečne opravia: Angels aréna bude domovom viacerých športov, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Dlho očakávaná rekonštrukcia Angels arény sa začne už o niekoľko dní. O modernizácii športového stánku mesto hovorí od leta 2020.

Začiatok prác

Ako informoval magistrát, primátor Jaroslav Polaček podpísal zmluvu so zhotoviteľom 14. februára. Vo verejnom obstarávaní uspela spomedzi deviatich uchádzačov vranovská spoločnosť Betpres. Uspela s najlacnejšou ponukou vo výške 2,6 milióna eur, čo je o tretinu menej ako predpokladaná hodnota zákazky. Mesto odovzdá firme stavenisko 25. februára, Angels Aréna by mala byť hotová do 18 mesiacov.

„Uvedomujeme si svoju zodpovednosť za budúcnosť halových športov v meste a dlhodobo sa snažíme o zlepšenie podmienok na ich tréningový a zápasový proces. Príkladom toho je aj podpísaná zmluva na rekonštrukciu Angels Arény. Verím, že mesto bude úspešné aj pri žiadosti, ktorou sme koncom januára požiadali o získanie dotácie z Fondu na podporu športu v maximálnej výške 1,25 milióna eur,“ uviedol Polaček.

Následne chce mesto upraviť aj okolie Angels arény v predpokladanom náklade 1,3 milióna eur. „Už máme vydaná právoplatné územné rozhodnutie a pripravujeme sa na získanie stavebného povolenia,“ doplnil primátor.

Viacero športov

Počas rekonštrukcie športovej haly sa pôvodné tribúny úplne zrušia a vybuduje sa nové hľadisko s kapacitou 846 miest na sedenie. Vzniknú aj nové šatne pre športovcov, rozhodcov, trénerov, sprchy a sociálne zariadenia a položí sa aj nová palubovka. Pribudnú aj nové priestory pre zamestnancov haly, či sociálne zariadenia pre divákov. Vo vstupnej časti sa vybuduje aj kaviareň s kapacitou pre 24 hostí aj s malou galériou, odkiaľ bude možné sledovať tréningy alebo zápasy.

Po rekonštrukcii budú môcť halu využívať športovci, športové kluby, mládežnícke športové organizácie a školy na rôzne druhy športov, ako basketbal, mládežnícky volejbal, futsal, športová streľba, karate, MMA, takewondo, florbal, kickbox alebo na kondičnú prípravu. Všetci z nich budú môcť požiadať mesto o krátkodobý alebo dlhodobý prenájom haly na základe platného VZN. V pláne je aj konanie kultúrnych a spoločenských ak­cií.

Článok pokračuje pod fotkou.

Vizualizácia exteriéru športovej haly
Vizualizácia exteriéru športovej haly / Zdroj: Mesto Košice

Basketbal v Šaci

Do začiatku rekonštrukcie stihnú basketbalistky Young Angels v hale odohrať dva svoje súťažné zápasy. Derniérou pôvodnej Angels arény bude 22. februára zápas Európskej ženskej basketbalovej ligy (EWBL) s ruským celkom Nika Syktyvkar. Sezónu dohrajú na palubovke SOŠ Šaca. V tejto hale by mali pôsobiť aj v nasledujúcej sezóne.

Mestu sa totiž podarilo dohodnúť s Košickým samosprávnym krajom (KSK), že športové kluby doteraz pôsobiace v Angels aréne sa môžu uchádzať o nájomné zmluvy v zrekonštruovaných priestoroch SOŠ v Šaci.

S takýmto riešením súhlasí aj generálny manažér basketbalistiek Young Angels Daniel Jendrichovský. „Nebolo to jednoduché, ale podstatné je, že nám mesto Košice vyšlo v ústrety a nechalo nás dohrať februárové zápasy v Angels Aréne. Sme vďační za zapožičanie potrebného športového vybavenia, ktoré nám umožní v Šaci pôsobiť. Hala, v ktorej sme doteraz hrali, už dlhodobo nespĺňala požiadavky na kvalitný športový stánok. Verím, že na nás fanúšikovia nezanevrú ani v Šaci a budeme im aj naďalej prinášať radosť,“ uviedol.

Kultúrna pamiatka

Keďže budova je vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, kvôli zachovaniu jej urbanistickej a architektonickej hodnoty musel projektant rešpektovať viaceré ich pripomienky. Priamo na budove bývalej Jazdiarne, ktorá bola súčasťou bývalých Malinovského kasární, sa v súlade s požiadavkami Krajského pamiatkového úradu zrenovuje obvodový plášť. Jej vzhľad sa vráti zhruba do polovice minulého storočia, keď bol pôvodný objekt prestavaný na Športovú halu.

To je jeden z dôvodov, prečo sa projekt zdržal. „Zároveň lehota na predkladanie ponúk počas verejného obstarávania sa musela niekoľkokrát presunúť na neskorší termín kvôli celkovo 28 žiadostiam uchádzačov o vysvetlenie súťažných podkladov. Tieto faktory spôsobili takmer ročné zdržanie oproti pôvodne plánovanému termínu začiatku rekonštrukčných prác, ktoré mali byť na jar minulého roka,“ dodalo mesto.

Vizualizáciu projektu nájdete v priloženej galérii.

VIZUALIZÁCIA: Angels aréna prejde modernizáciou
6
Galéria
Zdroj: Mesto Košice
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM