Kultúra Správy

Spoznajte lepšie Košický kraj. Župné dni ukážu to NAJLEPŠIE z regiónov

Slávnostným zasadnutím zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) sa v piatok začali v kraji Župné dni, ktoré potrvajú od 22. apríla do 21. mája.

Ilustračný obrázok k článku Spoznajte lepšie Košický kraj. Župné dni ukážu to NAJLEPŠIE z regiónov
Zdroj: Košický samosprávny kraj

Slávnostné zasadnutie sa konalo v sídle Východoslovenskej galérie (VSG). Pripomenulo, že v tejto budove sa 23. apríla 1924 prvýkrát zišlo zastupiteľstvo Košickej župy.

Slávnostné zastupiteľstvo

„Táto župa existovala len päť rokov, no už takmer pred storočím bola pokroková. Do jej orgánov sa uskutočnili prvé župné demokratické voľby, v ktorých mohli hlasovať aj ženy. Na tento inšpiratívny príbeh sme sa rozhodli nadviazať vlani, keď sme založili tradíciu slávnostných zastupiteľstiev, ktorými sa začínajú takzvané Župné dni,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Na stretnutí poslancov uviedli do života novú publikáciu o hercovi, režisérovi, dramatikovi a pedagógovi Jankovi Borodáčovi. Túto osobnosť ocenia v sobotu (23. 4.) na galavečere v Štátnom divadle v Košiciach ako „historickú osobnosť KSK“, a to za povojnové založenie Východoslovenského národného divadla a výchovu generácie umelcov súborov činohry, opery a baletu.

Autorom novej brožúry o Borodáčovi je dramaturg, teatrológ a prekladateľ Peter Himič. Borodáčovu nomináciu na historickú osobnosť kraja navrhlo Štátne divadlo Košice pri príležitosti 100. výročia svojho založenia. Borodáč s manželkou Oľgou pôsobili v Košiciach v rokoch 1945 až 1953, počas ôsmich rokov sa im podarilo vybudovať profesionálne divadlo.

Bohatý program

Župné dni predstavia východniarom to najlepšie, čo ponúka Košický kraj. Hlavnou myšlienkou je verejnosti priblížiť činnosť aj kompetencie župy, ktorá zasahuje do každodenného života občanov. Zábavné aktivity, umelecké vystúpenia, no predovšetkým rozmanitosť kraja v jeho všetkých podobách, to všetko čaká východniarov v každom regióne kraja.

Podujatia v rámci Župných dní s kultúrnym programom sa budú konať v piatky na rôznych miestach. Dňa 29. apríla to bude na Gemeri, 6. mája na Spiši, 13. mája na Zemplíne. Vyvrcholením bude slávnosť na Above, a to 20. mája, kedy sa Námestie Maratónu mieru v Košiciach premení na Župné mestečko. Absolútnou bodkou bude v sobotu 21. mája galaprogram Klenoty Košického kraja pri košickej Immaculate.

Program a podrobnosti budú zverejnené na webstránke www.zupnednikosickehokraja.sk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM