Eva Mikulová Samospráva

Správa Mestskej zelene začne spravovať Verejný cintorín a Krematórium od nedele 17. novembra

Vedenie SMsZ v uplynulých dňoch absolvovalo aj viaceré rokovania so spoločnosťou Rekviem, ktorej túto nedeľu vyprší 10-ročná nájomná zmluva s mestom Košice.

Ilustračný obrázok k článku Správa Mestskej zelene začne spravovať Verejný cintorín a Krematórium od nedele 17. novembra
Zdroj: TASR

Mestské zastupiteľstvo v júli schválilo zámer zveriť Správe mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach správu oboch týchto pietnych miest to za účelom zabezpečenia údržby a správy areálov, cintorínov a prevádzkovania pohrebnej služby, krematória a pohrebísk v súlade so zákonom o pohrebníctve.

O prácu neprišli

Mesto prostredníctvom SMsZ bude môcť pružnejšie reagovať na podnety a žiadosti občanov ako aj starať sa o zeleň. Takisto bude vedieť rýchlejšie revitalizovať objekty cintorína alebo krematória, ktoré v uplynulých rokoch trápil výrazný investičný dlh.

Ďalším dôvodom tejto zmeny je aj skutočnosť, že viaceré ďalšie veľké mestá na Slovensku opätovne pristúpili k prevádzkovaniu týchto služieb vo vlastnej réžii.

„Prevod správy na SMsZ je momentálne našou hlavnou úlohou. Znamená zabezpečenie celej prevádzky Verejného cintorína aj Krematória, v takom rozsahu a s takou zodpovednosťou, s akou to bol povinný vykonávať doterajší prevádzkovateľ. Rozsah spravovania sa nemení nakoľko je daný zákonom o pohrebníctve a iných súvisiacich predpisoch. Aj v týchto dňoch dolaďujeme posledné detaily tak, aby Košičania od 18. novembra 2019 mohli v tejto oblasti zaregistrovať len pozitívne zmeny. Môžem takisto potvrdiť, že sme dodržali záväzok mesta a prevzali sme všetkých zamestnancov bývalého prevádzkovateľa, ktorí o to prejavili záujem,“ uviedla riaditeľka SMsZ Marta Popríková.

Tri čísla pre verejnosť

V zmysle dohody medzi SMsZ a spoločnosťou Rekviem sa v pondelok 18. novembra.2019 ne­uskutoční na verejnom cintoríne a v krematóriu žiaden pohreb.

V ďalších dňoch už bude pochovávanie zabezpečené v štandardnom režime. Správa mestskej zelene zároveň zavádza pre verejnosť nové kontaktné čísla, na ktorých jej zamestnanci odpovedia na otázky súvisiace s prevádzkou verejného cintorína.

Správa Mestskej zelene začiatkom novembra počas Dušiek uskutočnila pred obidvoma vstupmi na Verejný cintorín na Rastislavovej a Užhorodskej ulici anketu, v ktorej sa pýtala celkovo 242 návštevníkov, aké zmeny by si želali na Verejnom cintoríne.

Najviac oslovených a to až 18 percent uviedlo ako návrh na zlepšenie starostlivosti pravidelné hrabanie lístia a odstraňovanie suchých konárov ako aj lepší orez stromov a kosenie.

Ďalšími najčastejšími návrhmi bolo vyrovnanie terénu pri východe z cintorína, kde oslovení vyjadrili nespokojnosť s rozbitou dlažbou a schodmi.

Nájomné zmluvy za hrobové miesta sa budú uzatvárať so SMsZ.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM