Správy

Starosta vypočul odborníkov a ZATVÁRA škôlky. Ktoré deti majú výnimku?

Starosta košickej mestskej časti Staré Mesto sa rozhodol od 29. novembra uzavrieť materské školy v ich pôsobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Starosta vypočul odborníkov a ZATVÁRA škôlky. Ktoré deti majú výnimku?
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Aj keď máme na Slovensku od štvrtka (25. 11.) lockdown, škôlky a školy sú naďalej otvorené a vzťahuje sa na nich výnimka zo zákazu vychádzania.

Konzílium odborníkov pôvodne navrhlo, aby sa na dva týždne obmedzila prezenčná výučba na druhom stupni základných škôl a na stredných a vysokých školách. Návrh konzília ale zablokovala strana SaS a všetky stupne škôl zostali otvorené.

Hra na lockdown

Zatvoriť školy a škôlky môže na základe epidemickej situácie uzavrieť Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) alebo zriaďovateľ. To je aj prípad košickej mestskej časti Staré Mesto. Jej starosta Igor Petrovčik rozhodol, že od 29. novembra budú škôlky zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti zatvorené.

„Odmietam sa podieľať na tejto hre na lockdown bez uzatvorenia škôl. Ako štatutár mestskej časti Staré Mesto, ktorá je zriaďovateľom a prevádzkovateľom šiestich materských škôl som po dôsledkom zvážení a na základe odporúčania konzília odborníkov rozhodol, že preruším prezenčnú formu prevádzkovania našich MŠ a od pondelka 29. 11. do 12. 12. uzatváram prevádzku MŠ,“ napísal starosta pred začiatkom lockdownu na sociálnej sieti.

Petrovčik toto rozhodnutie odôvodnil vysokým percentom chorobnosti, ale hlavne pandemickými dôvodmi, ktoré sú veľmi vážne. Ako dodal, v súčasnej vážnej situácii je podľa neho potrebné uzavrieť všetky školy na Slovensku.

Ide o materské školy Jarná, Park Angelinum, Rumanová, Hrnčiarska, Tatranská a Zádielska.

Odpor rodičov

Niektorí Košičania tento krok uvítali a navrhujú aj zatvorenie všetkých škôl. „Treba zavrieť školy, veľa detí v základných aj stredných školách je chorých,“ znel jeden z komentárov. „Veľmi rozumné rozhodnutie, škoda, že nie všetci tak konajú,“ napísal ďalší užívateľ.

Viacerých rodičov ale toto rozhodnutie nahnevalo. „A čo rodičia deti, ktorí nemôžu vykonávať prácu z domu? Nie je ich málo. Nebodaj máme deti odniesť k starým rodičom? Ponúknite nám možnosti čo s deťmi na dva týždne?,“ pýtala sa mamička.

A čo tak rodičia z kritickej infraštruktúry, kde dajú deti? Nie každý robí home office. Vy aj tak nevylepšíte lockdown keď zatvoríte zopár škôlok,“ sťažovala sa ďalšia.

„Ničomu to nepomôže, akurát sťaží situáciu rodičom a deťom,“ píše sa v ďalšom komentári. Niektorí sa pýtali, či môžu deti priniesť starostovi domov alebo do práce.

Pridali výnimky

Mestská časť nakoniec pristúpila k zmierneniu opatrenia. Zatvorenie materských škôl sa od pondelka nebude týkať detí zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a tých, ktorých povaha práce neumožňuje vykonávať ju z domu. Ide predovšetkým o deti zdravotníkov, policajtov, vojakov, hasičov, učiteľov, pracovníkov v elektrárňach a otvorených obchodoch.

„Štatutárnym orgánom jednotlivých škôlok uložil starosta povinnosť zabezpečiť pre deti rodičov vyššie spomenutých profesií plynulý chod materských škôl v potrebnom počte tried,“ uviedla mestská časť na sociálnej sieti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM