Adam Stečák Správy

Aký bude Mlynský náhon? Občania ho chcú mať upravený a pokosený, FOTO

V stredu 16. októbra sa stretli poslanci a starosta Starého Mesta s občanmi bývajúcimi v blízkosti Mlynského náhonu a diskutovali o jeho budúcnosti.

Ilustračný obrázok k článku Aký bude Mlynský náhon? Občania ho chcú mať upravený a pokosený, FOTO
10
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Tento rok sa Mlynský náhon nekosil. Podľa najnovších ekologických trendov a odporúčaní ochranárov, sa Správa mestskej zelene rozhodla nechať náhon v tzv. bezzásahovom stave.

Využitie lokality

Ekologické riešenie sa však nepáči mnohým občanom a niektorým poslancom, ktorí tvrdia, že rozumná údržba Mlynského náhonu je potrebná. Uplynulý víkend náhon vypustili, v pondelok vylovili ryby a následne pokosili.

Čo ďalej s Mlynským náhonom, o tom sa v stredu 16. októbra rozprávali poslanci a starosta s občanmi, najmä tými, ktorí bývajú v blízkom okolí a stav náhonu sa ich bytostne dotýka.

“Pre mňa osobne existujú tri varianty ako využiť túto lokalitu. Prvá možnosť je ponechať ju v stave takom, ako sa nachádzal uplynulé roky a to predstavuje častejšie ho kosiť. Druhá možnosť je nechať ho v stave v akom sa nachádza teraz, alebo ako tretiu možnosť, vybudovať v tejto oblasti lukratívnu lokalitu s pešou zónou, reštauráciami či možnosťou člnkovania,” povedal poslanec mesta Košice a Starého Mesta Michal Djordievič.

“Pokiaľ sa náhon bude vypúšťať viac ako by mal, pribudne v tejto lokalite viac komárov. Našou požiadavkou je náhon nevypúšťať viac ako päť krát. Ideálny čas na vypúšťanie je koncom februára a začiatkom marca,” povedali zástucovia OZ Mlynský náhon.

Obyvatelia Starého mesta sa na stretnutí spoločne zhodli, že sú za rozvoj tejto lokality.

Nesúhlasia aby na náhone boli letné záhrady či podniky. Sú za detské ihriska, nové chodníky, lampy, častejšie kosenie, upravené brehy a lepšie oplotenie. Obyvateľom by však nevadilo požičiavanie si člnov a člnkovať sa po vodnej hladine.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

V OBRAZOCH: Stretnutie staromeščanov pri Mlynskom náhode
10
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM