Rôzne

Starosta Starého Mesta: Prechádzka stáda diviakov pri panelákoch borí všetky hranice!

Podľa starostu v hre je bezpečnosť občanov.

Ilustračný obrázok k článku Starosta Starého Mesta: Prechádzka stáda diviakov pri panelákoch borí všetky hranice!
Zdroj: Facebook.com/Dopravný servis KE, KS

Bagatelizovať výskyt diviakov v meste a len ich vyháňať mestskou políciou už nestačí. Myslí si to starosta košickej mestskej časti Staré Mesto Igor Petrovčik. Reagoval tým na čriedu 10 až 15 kusov diviakov, ktorá sa z piatka (26. 1.) na sobotu (27. 1.) vyskytla v lokalite Amfiteáter.

„Prechádzka stáda diviakov v blízkosti najrušnejšej križovatky na Festivalom námestí v tesnej blízkosti panelákov na pomedzí MČ Staré Mesto a MČ Sever borí všetky hranice, najmä v súvislosti s bezpečnosťou občanov. Žiadam OÚ, ktorý má v kompetencii poľovné združenia, aby začal konať rázne a okamžite, kým nedôjde k nešťastiu,“ uviedol Petrovčik.

Podľa vedúcej Odboru pozemky a lesy Okresného úradu Košice Gabriely Pramukovej sa problematikou prenikania diviačej zveri do intravilánu mesta zaoberajú už dlhodobo. Aj uplynulú jeseň mali v tejto súvislosti pracovné stretnutie.

Okrem iného boli podľa Pramukovej dohodnuté operatívne opatrenia, ako napríklad častejšie návštevy atakovaných miest poľovníkmi či plašenie a vytláčanie diviačej zveri z miest ohrozujúcich bezpečnosť obyvateľov na poľovné plochy, kde ju bude možné bezpečne eliminovať, čo už aj bolo niekoľkokrát realizované.

„OÚ Košice, pozemkový a lesný odbor sleduje vývoj početnosti diviačej zveri a plnenie schváleného plánu lovu diviačej zveri a je súčinný pri riešení mimoriadne vzniknutých situácií,“ uviedla.

Lov odchytom by sa podľa jej slov mal zvážiť nielen na nepoľovných plochách, ale aj na poľovných pozemkoch, kde je riziko lovu odstrelom z dôvodu vysokej návštevnosti priľahlého lesoparku obyvateľmi. „Prípadne lov v lesoparku uskutočniť v súčinnosti samospráv, mestskej polície či Policajného zboru SR za prísnych bezpečnostných opatrení,“ dodala Pramuková.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM